Äntligen!

hallonbakelseÄntligen smäller det! Prins Karl Philip ska gifta sig med Sofia! Det ska vi fira med en god bakelse. Älskar sommarfräscha bakverk med mycket frukt i. Här gjorde jag bakelse på en enkel sockerbotten, hallongelé, vaniljvisp och maräng. Och det är så lätt att få det till! Kolla nedan receptet.

Hallonbakelse med vaniljvisp och maräng

Ingredienser:

till en bakform om 25 cm x 35 cm

Sockerbotten

6 äggulor

3 äggvitor

80 g socker

60 g vetemöjl

10 g maizena

en nypa salt

sommarbakelse

Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitor hård med lite salt i  och blanda lätt med äggsmet. Sikta mjöl och maizena och blanda försiktigt. Bredd smeten i formen beklädd med bakpapper. Baka sockerbotten i ugnen uppvärmd till 200ºC i 15 minuter. Ta ut från ugnen och låt det svalna. Vänd om och dra av bakpapper.

Hallongelé

500 g hallon, hos mig frysta

80 g cukru

2 dl vatten

8 gelatinblad, blötlagda i 20 minuter

Vaniljvisp

5 dl vispgrädde

250 g mascarpone

1 msk florsocker

1 tsk vaniljpasta

Tina hallon och placera i en liten kastrull. Häll i vatten och socker. Koka upp. Krama upp gelatinet och blanda med hallon. Låt hallongelé kallna och när den börjar tjocka häll över sockerbotten. Innan dess placera sockerbotten i bakformen lika stor som den och med kant minst 4 cm högt. Klä bokformen med plastolie. Har du en fyrkantig metall formring är ännu bättre. Vispa grädde lätt och vispa i mascarpone på slutet med 1 matsked florsocker och vanilj. Bredd vispet över hallongelé som har hunnit stelna. 

Maräng

3 äggvitor

150 g socker

1 msk maizena

2 msk hackade pistagenötter

hallonbakelse marängVispa äggvitor hårt. Tillsätt socker 1 matsked i taget och vispa tills äggvitor är glansiga. Bredd marängen på bakpapper som du klipper till storleken 25 cm x 35 cm och placerar på bakformen som du ställer upp och ner. På så sätt får du en fin formad maräng. Baka marängen i 135ºC cirka 90 minuter. Låt marängen torka i ugnen i en timme. Ta ut och låt svalna. Toppa kakan med marängen och låt stå i kylen i en timme innan du skär den i små bakelse.

Leave A Comment