Äppelkaka med nyskördade äpple

äppelkakaÄlskar äppelkaka! Alltid väntar på sommarens första äpple och bakar min favorit kaka med äpple. Den smakar så ljuvlig! Blir aldrig nöjd med en bit. En riktigt god äppelkaka som är beroendeframkallande! Äppelkaka som doftar kanel och nyskördade äpple. Jag är äppelmänniska! Äpplet är min favorit frukt. Jag föredrar sommarens och höstens svenska eller polska äpple som är saftiga, något syrliga och är perfekta att baka kaka med.

äppelkaka

Äppelkaka recept nedan är enkelt. Jag har faktiskt bakat denna kaka flera gånger under sommaren. Jag brukar skära äpplena i klyftor men denna gånger bara i halvor. Det kan man göra just med mycket saftiga äpple som blir snabb mjuka.

äppelkaka enkelt recept

Om ni gillar äppelkaka så mycket som jag testa gärna kaka med äpple och maräng eller mördegskaka med äpple och kokosmaräng.

Äppelkaka

Ingredienser:

bakform om 24 cm i diametern

4½ dl / 300 g vetemjöl

125 g smör

100 g kvarg

1 dl / 90 g socker + 2 msk att strö på

1 tsk vanilipuver

½ tsk bakpulver

¼tsk salt

6 äpple

1msk kanel

äppelkaka receptHäll mjöl, socker, vanilj, bakpulver, salt, kallt och tärnad smör i en matberedare. Kör tills smulor börjar bildas. Tillsätt kvarg och kör lite till. Ta ut degen och forma till en kula. Dela i två bitar, plasta om och kyl ner i en timme. Sätt ugnen på 180ºC. Halvera och skala äpplena. Rensa bort kärnhuset. Ta ut degen från kylen och kavla till två rondeller. Den ska ska täcka botten ska vara lite större så att det blir en kant. Placera äppelhalvor, pudra med kanel och täck med degen. Nagga degen med gaffeln och strö på socker. Sätt kakan i ugnen och grädda i 40 – 45 minuter tills kakan är gyllene. Ta ut den färdiggräddade kakan från ugnen och låt svalna. Servera ljumt med glass eller kallt. Smakar lika gott ljumt som kallt!

 

 

Leave A Comment