Äpple och rosmarinbröd

äpple och rosmarinbrödEn gång per vecka bakar jag bröd, allt från frukostbullar till surdegsbröd, bröd bakat på jäst, surdeg eller både och. Ofta bakar jag bröd på poolish. Om ni inte vet vad är poolish då ska jag förklara. Poolish är en sort av fördeg gjord på jäst, mjöl och vatten som man ställer varmt för att jäsa i några timmar, vanligtvis 4-5 timmar. Man kan även stoppa fördegen i kylen och låta den jäsa övernatt, vilket tycker jag är smidigast. Så gjorde jag nyligen när jag bakade äpple och rosmarinbröd, härligt brödlimpor lätt kryddade med kanel och muskot.

Äpple och rosmarinbröd

Ingredienser:

2 limpor

Poolish

3 dl kallt vatten

300 g vetespecjal

5 g färsk jäst

Bröd

hela poolish

800 g vetespecjal

100 g rågsikt

7 g jäst

3tsk salt

3 dl vatten

1 msk färsk rosmarin, hackad

2 äpple, tärnade med skal

1 msk smör

½ tsk kanel

en nypa muskot

1 msk brunfarin

bröd bakat på poolish

Blanda ingredienser till poolish. Poolish ska vara lika tjock som gräddfil. Täck bunke med folie och ställ på ett varmt ställe i 4-5 timmar eller i kylen övernatt. Blanda jäst med vatten, tillsätt båda mjöl, rosmarin och poolish. Arbeta till en smidig deg i 10 minuter med hjälp av matberedare eller förhand. Tillsätt salt och arbeta degen lite till.

Under tiden smält smör, tillsätt socker, kanel, muskot samt äpple. Fräs i en minut på högt värme. Låt svalna något och tillsätt äpple i degen. Rör några gånger, täck med folie och låt jäsa i en timme. Vik bröddegen några gånger och låt jäsa igen i 1 timme. Vik igen och låt vila degen i 10 minuter. Dela sedan degen i två bitar, forma dessa till två limpor och låt jäsa i en timme till. Lägg brödlimpor på plåt beklädd med bakpapper. Snita brödet och baka först i 250ºC varmluftsugn i 15 minuter och sedan i 15 minuter till i 225ºC. Spreja brödet under tiden i ugnen så får det en fin skorpa.

Leave A Comment