Grillad laxsida med avokado chimichurri och färsk potatis

grillad lax avokado chimichurri

Grillsäsong är här! Idag grillade jag en hel laxskiva som blev serverad med färsk potatis och avokado chimichurri. Vad är chimichurri? Det är kryddstarkt sås, marinad eller glaze som vanligtvis består av mycket persilja, oregano, vitlök, lök, chili, olivolja och vinäger. Jag gjorde avokado chimichurri. Älskar avokado med grillad lax, chimichurri testade tidigare så det blev en riktigt träff!

Älska laga mat så här årstid. Alla primörer kommer på en och samma gång. Nyss hittade på affären färsk potatis. Ja, ja de fanns tidigare men hade inte lust att 50 kronor per kilot för dessa knölar stor som 2 kronor. Väntade tålmodigt tills priset har gått när. Ibland förstår mig inte varför grönsaker är så dyra. Överallt hör man att vi ska äta mycket grönsaker och grönt men till vilket pris? Hur som helst en vegetarian på heltid blir jag aldrig! Det är viktigt med hälsosamma fetsyror och aminosyror som finns enbart i kött och fisk. Det är någonting att tänka på speciellt när man har växande barn hem. Proteiner i växter har inte samma kvalité. Dessutom vissa essentiella aminosyror samt alla B vitaminer finns bara i köttet.

avokado_chimichurri-recept-matmedmera

Självklart det är bra att kombinera grönsaker med kött och fisk. Ja kan inte tacka nej till grillad lax, avokado chimichurri och färsk potatis. Gött, gött! Tycker om att tillreda en hel laxskiva, servera den på matbordet som den är så att alla kan ta varsin bit. Perfekt familjemiddag!  Receptet hittar ni nedan.

 

Grillad lax

till 4 personer

Ingredienser:

800 g laxfilé

1 citron

1 tsk salt

¾ tsk cayennepeppar

1 tsk svartpeppar, grovmalen

1 msk olivolja

Avokado chimichurri

1 avokado

2 vitlöksklyftor

en knippe persilja

en knippe dill

3 msk olivolja

3 msk citronsaft

½ tsk torkade chiliflingor

¼ tsk svartpeppar, ny och grovmalen

salt att smaka av

Tillbehör

800 g färsk potatis

färsk dill

lax_chimichurri_potatis_dill_matmedmera

Blanda olivolja med kryddor och  salt. Masera laxen med marinad och låt dra i rumstemperatur i 30 minuter. Värm ugnen till 250ºC, gärna grilläge om du har grillfunktion i din ugn. Lägg laxen i en fat, täck med citronskivor och grilla i den uppvärmda ugnen i cirka 20 minuter beroende på hur tjock laxskiva är.

Under tiden förberedd chimichurri. Hacka grovt dill, persilja, vitlök samt avokado. Placera i matberedare. Tillsätt resten av ingredienser och kör till en grovkornig chimichurri. Smaka av med salt och kryddor. Koka potatis. Strö på hackad dill. Servera laxen med chimichurri, extra citron och färsk potatis med dill.

 

 

 

Leave A Comment