Hur knockar man en kokosnöt?

baka kokoskaka recept matmedmera matbloggHej, hej! Ja är fortfarande på semester. Vilket väder vi har!  När det är så varmt kallt cava true colours är som bäst! Bakade även kokoskaka med färsk kokos. På jobbet hade vi demonstration hur knockar man en kokosnöt. Det gör man genom att banka med hammaren på skarven som finns ovanför tre hål som brukar kallas för ögon och mun. Genom att slå på skarven med hammare delas kokosnöt i mitten på längden. Det är bra att öppna kokosnöt ovanför en tallrik då kokosvatten är det första som rinner ut. Det vita kokoskött är något hårt men det går att tugga på det. Det vita kokosköttet är mycket aromatiskt. När man äter den känns lite som parfym. Vi som assisterade vid detta tyckte inte så mycket om kokos som den var. Därför erbjöd jag mig att baka kokoskaka.

ciasto kokosowe_cava_matmedmera

Det var en bra ide. Baka kokoskaka med kokoskött och kokosvatten är mycket lätt. Det blev en saftig mjukkaka. Jag smaksatte kakan med citronsaft för att milda eller snarare dölja parfymdoften som kommer från denna färska kokosen. När jag började väl experimentera tyckte även om att blanda i hallon. Hur som helst kokoskaka blev ett lyckat bakverk som passade utmärkt med cava true colours.

kakarecept_matmedmera-matblogg

Färger på kokoskaka matchar även dessa på flaskan. Cava är mousserade vin som är riktigt bra bubblor att ha till efterrätten som kokoskaka. Stjärndesigner bakom True Colours Limited Edition-flaska är HBTQ-kämpen Camilla Thulin. Jag stödjer HGTQ kampen inte minst i Polen där regering och kyrka kallar homosexuella för regnbågens pest. Kan inte acceptera att så kallade katoliker har så mycket hat och brist på tolerans mot andra människor.

kokoskaka_mjukkaka-recept_matmedmera

Receptet till kokoskaka med färsk kokos kommer i efterhand. Köpte kokosnöt igen, testade öppna den själv (lyckades väl) och resultat är nedan.

Baka kokoskaka

bakform 20 cm x 12 cm

Ingredienser:

150 g färsk kokoskött  + kokosvatten

3 ägg

150 g smör, saltat och smält

200 g socker

250 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 stor citron, zest och juice

200 g frysta eller färska hallon

200 g malin

Citronglasyr

100 g florsocker

3 msk citronjuice

1 msk frystorkade hallon

kokoskaka_recept_matmedmera

Sätt ugnen på 180ºC. Tärna färsk kokos och placera i matberedare med kokosvatten och mixa. I en skål blanda ägg, juice och riven skal av citron samt smält smör. Häll i kokos och blanda allt med sked. I en annan skål sikta i mjöl  och bakpulver. Rör i socker. Häll i torra ingredienser i äggsmeten och blanda allt med slickepotten. Klä bakformen med bakpapper och häll smeten i den. Tryck in hallon. Ställ formen i ugnen och baka kokoskaka cirka 45 – 50 minuter. Ta ut kaka och låt den svalna.

Blanda florsocker med citronsaft till glasyr. Pensla kakan med glasyr och strö på frystorkade hallon. När glasyr stelnar dela kakan i skivor.

 

 

 

Leave A Comment