Baka med pumpa – mjukkaka

baka_med_pumpaNu pumpar vi stämningen inför halloween med en mjuk och saftig kaka med pumpa och choklad. Älskar baka med pumpa och allt man kan göra med den. Inte bara pumpasoppa eller focaccia med pumpa men även pasta eller hummusPumpa är gott! Men allra roligaste är att baka med pumpa något som jag gör ofta. Mjukkaka med pumpa är ett återkommande bakverk under hösten som uppskattas av hela familjen.

Varför baka med pumpa? Ja, det finns många orsaker till det. Pumpakaka är otroligt saftig och mjuk. Har jättefin djupt orange färg och inte minst smakar gott! Baka med pumpa och choklad är en dröm! Pumpa och choklad gifter sig så bra. Oftas använder jag hokkaido, pumpa med mjuk skal som dessutom kan vara kvar när man mixar den till puré. Kakan bakad med hokkaido har extra vackert orange färg. Tycker ni det?

pumpa_recept

Baka med pumpa – pumpakaka

Ingredienser:

rund bakform med skorsten 1,5l

120 g smör, smält

2 dl /180 g brunfarin

2 ägg

200 g pumpapuré

½ tsk vaniljpulver, kung markatta

en nypa salt

¾ dl / 50 g rågmjöl

2 dl / 120 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

100 g choklad, hos mig 70% kakao

florsocker att pudra med

smör och mjöl till bakformen

pumpakaka_receptSätt ugnen på 160ºC varmluft (utan varmluft 175ºC). Rör ihop ägg, pumpapuré, socker och vanilj. Pumpapuré gör du genom att rosta pumpa i ugnen på 200ºC och sedan mixa till puré. Hokkaido pumpa kan man mixa med skalet. Blanda i smält och svalt smör. Blanda både mjölen med bikarbonat och sikta i smeten. Använd slickepotten att blanda i. Hacka grovt chokladen och rör i smeten. Smöra och bröa bakformen. Häll i smeten, jämna ut ytan och ställ kakan i den uppvärmda ugnen. Baka kakan i cirka 35 minuter. Låt kakan svalna. Försiktigt ta ut från bakformen och placera på en fat. Pudra med florsocker och dela i bitar.

baka_pumpaPumpakaka håller sig mjukt och fräsch i flera dagar. Perfekt till kaffefika.

 

Leave A Comment