Tips om bakning

Så följer bitarna med!

Brukar du servera en mjuk kaka med fyllning i mitten? Innan du lägger kakan på serveringsfatet sikta florsocker först så följer alla kakbitarna med när du skär i kakan.

Tårtan kvar på fatet!

En liten klick sirap på serveringsfatet brukar göra underverk. Tårtan glider inte fram och tillbaka när du skär den. Det funkar också bra att ha tårtan i kylen några timmar innan den serveras.

Att baka mjuka kakor

Att baka mjuka kakor är lätt. Kom ihåg att inte vispa mjölet i smeten, då utvecklas gluten och kaka kommer att bli gummiaktig. Vetemjöl special är inte lämpigt att använda i mjuka bakverk och små kakor, då innehåller det mycket gluten.

Tips för en mjuk sockerkaka

Ägg och socker vispas tills smeten är vit och pösig, men inte längre en 4 minuter; använd elvisp. Vid längre vispning kan sockerkaka sjunka. Kakan kan också sjunka när gräddtid är för kort eller ugnsvärme är för låg. I högre värme än 175ºC i  icke varmluftsugn spricker kakan, som är ju vackert i för sig.

Alla torra ingredienser ska vändas i äggsmeten försiktig med en sked. Med elvisp försvinner den luftiga konsistensen och kakan blir kompakt. Grädda kakan under angiven tid i välsmord, bröad form. Kakan är färdiggräddad när den släpps vid kanten. Du kan kolla med en träpinne – om den är torr, kakan är gräddad.

Vänta 5 minuter innan du stjälper kakan och sedan låt den kallna under bakduken då blir den extra saftig.

 Glasyr, sockerglasyr

Enklaste glasyr eller sockerglasyr görs av florsocker (4 dl) och vatten (2 msk) som räcker till en stor kaka eller 16 små. Du kan smaksätta glasyr med kaffe, kakao eller fruktsaft. Bytt då en matsked vatten med citronsaft, till exempel.

En hållbarare och hårdare glasyr som heter kristyr får du genom att ersätta vattnet med en äggvita samt 1 tsk ättiksprit. Den passar bra till pepparkakor som ska vara dekorationer på julgranen.

Hävningsmedel

Ett bra bröd  har rätt volym. För att få fart på brödet använder man hävningsmedel som gör att degen eller smeten lyfts upp. Mest kända biologiska hävningsmedel är förstås jäst och surdeg. Jäst innehåller enzym som är väsentliga för bröd jäsning. Surdeg består av mjölksyrebakterier och jäst.

Bikarbonat eller bakpulver är exempel  av kemiska hävningsmedel.Det går snabbare att baka med de men hållbarheten på slut produkten är sämre. Degen är inte lika bearbetad som deg med jäst eller surdeg. Till utbakning med bikarbonat rekommenderas att använda produkter som tillför syra såsom  fil, honung, kakao, citron eller lingonsylt.  Bikarbonat reagerar med syra, det bildas koldioxid som löser sig i vattnet och bildar kolsyra. Processen gör att smeten kan resa sig upp.

Bakpulver stabiliserar äggvita som tål då högre temperatur och kan öka i volym.

Mekanisk hävning som namnet säger kan åstadkommas genom att vispa eller knåda luft i degen eller smeten.

Varför är det bra att baka med surdeg?

Jag tycker att  alla som sysslar med surdeg utvecklar så småningom sitt eget specialitet. Idag finns det många recept  att välja på. Om du känner dig osäkert att framställa din egen surdeg kan du alltid köpa från en bagare och sedan bara fylla på med rågmjöl och vatten. Testa mitt eget recept på  surdeg. Surdeg är näst ett måste när det gäller rågdeg. Den gör att degen reser sig upp, brödet blir väldigt lätt och luftigt och får fin skorpa.

Skillnad mellan vetemjöl och vetemjöl specjal

Proteinhalten  avgör om vetemjöl är svagt eller starkt. Vetemjöl är svagt mjöl, tar upp mindre vätska och passar därför till kakor eller pizza. Vetemjöl special är starkt mjöl. Högre proteinhalten gör att mjölet kan binda mer vätska och därför är lämplig till bröd med större volym.

Salt och socker

Saltet hämmar jäsning och därför är det lämpligt att tillsätta det i degen lite senare. Det är bra att jäsningen dröjer då utvecklas fina aromer innan brödet formas.Med salt i får brödet god smak och  smakar färskt längre. Salt fungerar också som konserveringsmedel.

För mycket socker kan faktiskt förstora degen/smeten som känns då tyngre och jäser sämre. Socker liksom salt bromsar jäsningen och håller brödet fuktig då drar till sig vätskan. För att tillföra degen sötma kan man tillsätta honung eller sirap. Eftersom båda ingredienser är flytande måste man minska vätska halten i degen.

Obs! Viktigt att inte ge honung till  små barn under 12 månader. Honung kan innehålla bakterien Clostridium botulinum som orsakar förgiftning (botulism).

 Grädda våfflor

Våfflorna kan gräddas i förväg. Spara  de färdigt gräddade våfflorna i plastpåse. Innan servering värm upp i ugnen på gallret. De blir spröda igen precis som ny gräddade.

Baka kanelbullar

Här är en tips som gör dina kanelbullar ännu godare. Låt bli att smälta smöret till degspadet!  Klicka  rumstempererat  smör i degen istället. Att få en glänsigt fikabröd spraya bullarna istället för att pensla. Du gör det genom att blanda äggulamed pyttelite salt och vatten