Banankaka med nötströssel och karamell

banankaka_med strosselHej, hej! Om två veckor börjar advent! Tänkte därför dela recept som passar utmärkt till första advent, nämligen banankaka med nötströssel och karamell. Julbaka är det bästa som finns. Jag bakar mycket men de flesta kakor ger jag bort. Lite välgörenhet blir det också. Det är det som julen handlar om, man ska dela med varandra.

banankaka mjukkaka recept

Banankaka med nötströssel är så himla god. Kokade även karamell. Kan ör saftig och god, ännu godare med karamellsås. Doftar pepparkskryddor och är otroligt lätt att baka… Ja, jag brukar alltid säga så, med det är lätt som plätt jag lovar. Så vill ni bjuda på något gott på första advent baka denna banankaka med strössel, vet jag!

banankaka till advent

karamellsås

Banankaka med nötströssel

Ingredienser:

till 12 bitar

bakform om 18 cm x 25 cm

1 dl / 100 g brunfarin

½ dl / 50 g strösocker

1 tsk vaniljpulver

120 g smör, mjukt

2 ägg

3 bananer

1¼ dl gräddfil

2 ägg

5 dl / 250 g vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk pepparkakskrydda

1½ tsk bakpulver

1½ tsk bikarbonat

en nypa salt

100 g blandade nötter, hos mig pecan och valnötter

50 g mörk choklad

Karamellsås

1 dl vatten

2 dl / 200 g strösocker

100 g smör

1 dl vispgrädde

en nypa salt

banankaka med strössel

Sätt ugnen på 180ºC. Vispa socker med smör pösigt. Tillsätt et ägg i taget och vispa hela tiden. Mixa eller musa bananer och blanda med gräddfil. Tillsätt blandningen i smeten och mixa väl. I en bunke blanda mjöl med bakpulver, bikarbonat, pepparkakskrydda, kanel och salt. Blanda torra ingredienser med smeten. Klä formen med bakpapper och häll i smeten. Jämna ut ytan och strö på hackade nötter och choklad. Grädda kakan i den uppvärmda ugnen i 45 minuter. är du osäkert kolla kakan i mitten med träpinne. Om den är torr är kakan klar. Ta ut kakan och låt svalna.

Koka karamellsås. Häll vatten i en liten kastrull samt socker. Koka sockerlag tills den blir gyllene. Lägg i det rumsvarmt smör. Blanda tills smör smälter och häll sedan i vispgrädde. Även vispgrädde ska vara rumsvarmt. Går bra att varma. Koka karamellsås i 5 minuter till. Låt den svalna och häll i en flaska. Förvara i kylen om du inte använder hela såsen. Dela banankaka i 12 bitar och servera med karamellsås till.

 

 

Leave A Comment