Bästa morotskaka recept

morotskakaHöstens bästa morotskaka recept. Jag älskar morotskaka! Bakar den ofta med olika extra ingredienser som exempelvis rumTranbär passar utmärkt med morötter och ger kaka lite syrlighet. Alltid tillsätter kanel. Kanel ger morotskaka en karaktär. Kakan doftar så gott också. I fjol bakade även morotstårta! Med alla dessa lovord passar det inte minst än att dela med er ett nytt morotskaka recept. Spännande! Trotsade alla lagar om hur man baka mjukkaka så att den blir fluffig och mjuk. Vispa smör med socker pösigt, tillsätta ett ägg i taget… Glöm det! Istället körde alla råvaror i matberedare! Mycket smidigt och resultat är 100% godkänt. Kakan känns lite crunchy och är otroligt saftig. Precis som det ska vara. Bakar morotskaka med med topping och utan. Idag blev det extra smarrig kaka med ricotta topping.

morotskaka_1

Morotskaka

Ingredienser:

rund bakform 24 cm

450 g morötter

150 g brunfarin

50 g socker

2½ dl pecannötter + några till dekoration

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

2 tsk kanel

1½ dl rapsolja

3 ägg

1 tsk vaniljpulver, kung markatta

en nypa salt

Ost topping

100 g smör, osaltat

300 g kvarg

30 g florsocker

1 msk citronsaft

1 tsk vaniljsocker

morotskaka_mjukkakaSätt ugnen på 160ºC varmluft. Om du har ugn utan denna funktion höj värme till 165ºC istället. Skala morötter och dela grovt i bitar. Hacka i matberedare tillsammans med pecannötter och salt, i 30 sekunder. Tillsätt socker, kanel, vanilj och pulsa i några sekunder. Nu är det dags för äggen. Rör ihop i några sekunder. Häll i olja. Till sist rör i vetemjöl. En rund kakform smöra och bröa eller klä med bakpapper. Häll i smeten och jämna ut ytan. Ställ formen i den uppvärmda ugnen och grädda kakan i 45-55 minuter. När kakan är färdigt bakad ta ut den ur ugnen och låt svalna helt.

Ta ut smör och ost från kylen. Låt de vara rumstempererade. Vispa smör med florsocker och vanilj. Tillsätt ricotta i tre omgångar. Vispa till en slet smet. Bredd topping på den kalla morotskaka. Strö på kanel och dekorera med pecanhalvor. Låt kakan stå i kylen i en timme. Dela sedan i bitar och njut!

morotskaka_recept_1

 

 

Leave A Comment