Bigos polsk paradrätt

bigos
Bigos polsk paradrätt. En surkålsgryta som serveras först på juledagen. Det är en gammal tradition i Polen att på julafton dukas endast med vegetarisk mat och mycket fisk i olika skepnad, men dagen därpå det är bigos som äger !

Bigos är inga små mängder man kokar i. Var beredd med en gryta som rymmer 8 liter. Vi kokar mycket bigos på en gång. För det första det är ganska tidskrävande matlagning och för det andra bigos mognar. Ju äldre bigos blir desto smakar bättre. Därför gör jag som alla andra i Polen, kokar min bigos minst två veckor innan jul. Sedan fyller jag glasburkar med varm bigos, skruvar på lock och lägger upp och ner. Så här kan bigos hålla sig i 2 månader till.
bigos
I år ville jag pröva annat recept. Många olika kryddor finns i bigos som är standard kryddor såsom peppar, lagerblad, kryddpeppar…men i år prövade jag för första gång kyndel. Det är en gammal ört som användes mycket i polska köket men nu är upptäckt på nytt.

bigos

Bigos

Ingredienser:

 10-15 portioner

1 kg surkål

1½ kg färsk kål, strimlad fint

1 matsked kummin

600 g nötkött

400 g polsk korv, kan köpas i saluhallen

600 g fläskkött, karre eller bog

200 g mager och rökt bacon

30 g torkad svamp

4 torkade plommon

2 stora lökar, finhackade

3 msk olja

1 msk honung

5 msk tomatpuré

2 msk senap

1 dl vitt torrt vin

4 lagerblad

8 korn av kryddpeppar

4 kryddnejlikor

1 msk torkad timjan

1 msk  kyndel

1 msk malen spiskummin

salt och peppar efter smak

bigos

Koka köttet var för sig, spara buljongen. Låt svalna och tärna. Strimla fint vitkålen och koka den i väldigt lite, lätt saltat vatten, tills den är mjuk, cirka 30 minuter. Koka surkålen i rikligt med vatten. Sila av och låt det svalna. Krama ut resten av vatten. Häll het vatten över svampar och låt stå i 20 minuter. Sedan hacka fint svamparna. Skala och hacka gullök och stek i olja tillsammans med de torkade kryddor och svampar. Tärna korven och baconet och lägg i lökfräset. Fräs tillsammans i 5 minuter. Blanda alla ingredienser i en stor gryta. Tillsätt tomatpurè , vin och buljong. Börja med 3 dl buljong. Gryta ska inte vara alltför rinnig. Koka grytan i 20 minuter och tillsätt katrinplommon. Koka i 10 minuter till. Ställ i kylan eller fördela i burkar och pastörisera eller  frys i plastburkar.

Leave A Comment