Födelsedag, cava och blåbärsmoussetårta

blåbärsmoussetårta recept

I helgen firade vi min mans födelsedag. Gjorde en tårta, blåbärsmoussetårta utan baka ett dugg. Älskar efterrätter som kan förbereddas i förväg medan jag kan ägna mer tid i köket åt andra saker. Hur som helst blåbärsmossetårta kräver att den ska tillredas tidigare så att den hinner stelna i kylen.

Moussetårta är lätt favorit hos resten av familjen samt hos alla andra som vill förbereda desserten i god tid. Här gjorde jag moussetårta med mycket smak i. Blåbär, vanilj  och citron är en super kombo. Äkta grädde ska det vara också  och jag hade även i den lite gräddfil och kvarg.

moussetårta recept efterrätt

blåbärsmoussetårta recept matmedmeracava till blåbärsmoussetårta

Som sagt vi firade min mans födelsedag. Lite skumpa hade vi  också i form av härlig Pata Negra Organic Cava som är ekologisk cava i vackert fodral. Pata Negra Organic Cava är ett friskt, gott och prisvärt mousserande vin. Det passade utmärkt till kalas med många gäster. Härligt vin att dricka som det är eller ihop med blåbärsmoussetårta.

Blåbärsmoussetårta

Ingredienser:

10 bitar

Digestivebotten

200 g digestive

50 g smör, smält

Blåbärsmousse

250 g kvarg

2 dl gräddfil

4 dl vispgrädde, 36%

300 g frysta blåbär

4 msk citronsaft

2 dl socker

8 gelatinblad

1tsk vaniljekstrakt

Garnering

200 g amerikanska blåbär

några myntablad

blåbärmousse recept

Smula digestive i en matberedare. Häll i smält smör och mixa lite till. Använd en form med löstagbar kant om 20 cm i diameter. Tryck ner smulorna i formen. Jag brukar använda metallring som jag kan reglera till önskad storlek. Fördelen med är att jag redan planera att ha tårta på en fat.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 20 min. Koka upp 2 dl vispgrädde med socker. Kram vatten ur gelatinbladen  och låt de smälta i det varma grädde. Mixa blåbär med mixerstav. Vispa resten av grädden fluffig. Tillsätt kvarg, gräddfil, citronsaft, vanilj och vispa lite till. Häll i det kalla grädde som börjar stelna lite men mixa hela tiden så att mousse blir slet. Blanda i blåbärspuré lite gran i taget så att bildas marmormönster. Häll moussen i formen och jämna till ytan. Kyl tårtan minst 6 timmar eller helst övernatten. Lossa metallringen från tårta. Dekorera med färska blåbär och myntablad.

Leave A Comment