Blåmusslor i vitt vin

blåmusslor receptI somras var vi på en italiensk restaurang och jag passade på att testa blåmusslor i vitt vin. Jag har lagat denna maträtt åtskilliga gånger sedan dess. Den är mycket god och festlig också. Mina middagsgäster tycker mycket om den.

Färska blåmusslor är bäst men det finns lite att tänka på innan man tillagar de. Först kollar man om musslorna är stängda. De som är öppna ska slängas men först kan man banka på de lite och tro mig vissa av de stänger sig igen. Ja, så enkelt är det och lika enkelt att tillreda denna underbara maträtter.

Blåmusslor i vitt vin

Ingredienser:

för 4 personer

1 kg musslor

1 ½ dl vitt vin, torrt

1 stor vitlöksklyfta

4 kvistar färsk persilja

¼ tsk svartpeppar, grovmalt

4 stora tomater

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

salt efter smak

½ tsk chiliflingor

4 msk hackad persilja

400 g färsk pasta, valde tagliolini

blåmusslor vinkokta

Kolla blåmusslor om de är stängda. Skölj under rinnande vatten. I en stor kastrull häll vin, tillsätt vitlök , peppar och persilja. Koka upp lagen och släng i musslorna. Sätt på locken och låt sjuda i 5 minuter. Vid det läge borde alla musslor öppna sig och ändra färg till det oranga. Ta upp musslorna men spara vätska.

Börja med själva såsen. Häll het vatten över tomaterna. Efter 20 minuter skala och tärna tomaterna. Bryn hacket i den  heta olivolja . Hacka vitlöken fint och lägg i såsen. Smaka av med vätska från musslor. Krydda med chiliflingor, peppar och salt. Koka pastan al dente. Skala några musslor. Blanda skalade musslor samt med skal på i tomatsåsen och sedan med pasta. Strö på persilja och servera gärna med gott vitt till.

Gillar ni pasta med skaldjur testa också pasta med räkor.

Leave A Comment