Bröd dag och brödlimpa med quinoa

quinoabröd

Idag är internationell bröddag och jag firar den med en underbar brödlimpa med quinoa. Ja, bröd är en viktigt matvara och det ska alltid finnas på bordet för alla människor. Jag kommer ihåg min morfar som var bonde och bodde på landet. och hur han betraktade brödet. Då brukade min mormor baka stora runda limpor med vallmo på. Innan morfar skär av brödet gjorde han först  korstecken. Jag tyckte då att det var rolig sak, stark förknippat med hans katolska tron förstås som jag brukade skratta smått åt. Idag för mig är det en härligt minne av min morfar som på sitt sätt tackade god eller må jag säga med mina ord universeum, för att han hade bröd på sitt matbord.

Hur vi kan tacka för bröd på vårt bord idag tycker jag är enkel fråga. Vi ska sluta slänga bröd rester! Det finns många olika sätt att använda lite äldre bröd såsom göra krutonger, skorpor eller pangratatto. Det sista nämnda är en italienskt sätt att ta vara på extra bröd genom att smula brödet med citronskal, olja och färska örter och sedan rosta det. Perfekt att strö på sallad eller soppa.

Men tillbaka till limpa med quinoa. Ja, man stoppa i brödet det mesta, då bestämde jag att prova nästa recept från min brödbok alltså quinoabröd. Här gjorde jag en fördeg som heter biga och är en italiensk variant av poolish dock mycket fastare. Mycket gott ljus bröd som jag smaksatte med rostade hasselnötter, syltade nyponblad och quinoa förstås. det blev väldigt gott bröd som passar bra till olika ostar och syltar.

En tips angående quinoa. Quinoa är lite besk och som tur hela beskhet ligger i det tunna skalet som lätt kan sköljas bort med vatten. Gör det här innan du häller hett vatten över quinoa.

Bröd med quinoa

 

Recept till limpa med quinoa

till 3 quinoa limpor

Biga

 • 5 g jäst
 • 300 g mjöl
 • 170 g vatten

Quinoa skållning

 • 100 g quinoa, hos mig tre färgad
 • 200 g kokt vatten

Quinoabröd

 • 4 dl vatten
 • 500 g mjöl
 • 100 grahammjöl
 • 2 tsk salt
 • hela quinoa, sila av vatten
 • 1 msk syltade nyponblad, rågad
 • 100 g hasselnötter
 • 1 msk olivolja

Utförande:

 • Blanda ingredienser till biga, plasta och ställ på varmt ställe minst i 2 timmar. För bästa smakupplevelse ställ i kylen övernatt.
 • Skölj quinoa under rinnande kallt vatten. Koka vatten och häll över quinoa. Låt stå övernatt. Nästa dock innan du använder sila av och skölj under rinnande vatten en gång till.
 • Blanda alla ingredienser till bröddeg utan nötter och salt. Knåda automatisk i 10 minuter. Tillsätt sedan hasselnötter och salt och knåda 10 minuter till.
 • Lägg brödet i en lätt oljad skal och täck med folje. Låt jäsa i en timme. Ta upp på en mjölad yta och vik brödet. Lägg tillbaka i skalen med skarven nedåt. Efter en timme repetera samma sak. Lägg på folie och låt brödet vila i 10 minuter. Dela den sedan i 3 bitar, hos mig om cirka 650 gram var.
 • Forma 3 limpor, sikta mjöl på och låt jäsa i 30 minuter till. Snitta brödet och baka först i 250ºC varmluftsugn i 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 200ºC och baka ytterligare 25 minuter. Lägg en mindre panna med vatten under brödet du bakar. Brödet får mycket fin skorpa.

brödlimpa med quinoa

 

Comments
4 Responses to “Bröd dag och brödlimpa med quinoa”
 1. Lana skriver:

  Åh, vilket vacker bröd! Spännande med att baka med quinoa! Kanske ska testa använde den i glutenfritt bröd! :)
  Ha en fin dag!
  Kram
  //Lana

 2. Gillar idén att baka med quinoa, det har jag inte sett innan! Glutenfritt bröd med quinoa borde ju blir perfekt :)

Leave A Comment