Brytbröd bakad på surdeg i långpanna

härligt rågbröd bakad på surdeg i långpannaNär jag bakar bröd , då vill jag göra det så mycket bekvämt som möjligt. Just brytbröd bakat på surdeg i långpanna är resultat av min behov av bekvämlighet. Jag bara slänger bröddeg i en långpanna,  formar  till en rektangular och skär till bitar i olika storlekar och former. När brödet jäser alla bitar växer samman men ändå, du kan lätt bryta av en bitbröd. Därefter kommer namnet brytbröd…tror jag.

Surdeg får vara gammal

Min surdeg som jag förvandlar i kylskåpet och skyddar som guld har hunnit bli 1,5 år gammal. Bara naturvara, inga tillsatser. Att baka bröd på surdeg kräver flera dagars förberedelse om du redan inte har färdigt surdeg. Ha förtrösta för din surdeg allt har sin lycklig slut.

Mer än bröd

Om du bara testar en gång  att baka pizza på surdeg, då är du är såld för all framtid. Plötsligt har du en pizza  utom det vanliga på bordet och jag lovar att du aldrig har smakat på en sådan delikatess tidigare.

Rågsurdegsbrödet kan bli både ljust och mörkt bröd, beroende på vilket mjöl man använder. Viktigt att alltid fylla på rågmjöl och vatten när du tar surdegen till utbakning.  Med surdeg kan du baka  portionsbröd, brytbröd eller  limpor. Oavsett vad du väljer att baka får du ett mycket gott frukostbröd  eller bröd som tillbehör till soppa eller mustiga grytor.

Ingredienser:

 • 2 dl surdeg
 • 20 g färsk jäst
 • 4 dl kallt vatten
 • 1 msk mörk sirap
 • 2 tsk salt
 • 4 dl rågsikt
 • 6 dl vetemjöl special
 • 1 dl rågmjöl, grovt
Utförande:
 1. Smula jästen i en bunke. Jag använder mig av bakmaskin för att jag tycker om att slippa knåda en bröddeg. Du kan använda en annan utrusning för att knåda bröddeg och sedan hitta varm plats åt den för att jäsa. Min bakmaskin gör allt arbete medan jag dricker mitt kaffe i lugn och ro.
 2. Tillsätt surdeg,rågsikt, rågmjöl, vatten, salt och sirap och sedan lite vetemjöl i omgångar. Arbeta degen tills den är elastisk.
 3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
 4. Ställ varmluftsugn på 250ºC ( vanlig ung cirka 20 grader mer).
 5. Ta ut degen på en mjölad köksbänk och forma till en rektangel. Snita brödbitar och jäs brödet igen i cirka 30 min.
 6. Baka brödet i cirka 15-20 min. Låt det svalna på ett galler.

Mobil2

Comments
2 Responses to “Brytbröd bakad på surdeg i långpanna”
 1. Marion skriver:

  Vad är det för bakmaskin du har??? Bakar just nu dessa bullar!

  • pralin skriver:

   Hej! Jag har en bakmaskin med olika funktioner som jag kan baka bröd, knåda, jäsa, koka sylt etc. Jag använder den för bröddeg när jag vill slipa knåda för hand. Den värms också under jäsningen och påskyndar den. Du kan självklart använda vanligt köksredskap och jäsa i någonstans som är varmt.

Leave A Comment