Bullar med jordgubbar och crumble

bullar med jordgubbarIdag tog jag en sväng till affären och köpte jordgubbar, igen! Älskar äta färska jordgubbar, men jordgubbar funkar även bra i bullar. Jag blev bara så sugen på att baka bullar med jordgubbar precis som vi gör i Polen. Gjort är gjort och efter dryg två timmar njöt jag av första tugga. Låter aldrig svalna bullarna och äter de helst ljumma. Vetebröd med frukt är mycket populär fika i Polen. Man bakar bullar med säsongens frukter som blåbär eller plommon. Skulle skriva rabarber med men rabarber är en grönsak faktiskt. Perfekta bullar till midsommar!

vetebullar med jordgubbar

Receptet nedan räcker till 12 bullar. Bullarna är fyllda med jordgubbar samt smuldeg – crumble. Gjorde även sockerglasyr med citronsmak. Bullar med jordgubbar smakar som en solig dag. Perfekt kaffefika. Lagom söta vetebullar som alla tycker om!

Bullar med jordgubbar

Ingredienser:

till 12 bullar

250 g vetemjöl

50 g strösocker + 1 msk

¼ tsk salt

1¼  dl mjölk, uppvärmd

25 g färsk jäst

50 g smör, mjukt

24 jordgubbar mellanstora

¾ msk potatismjöl

Smuldeg

4 msk vetemjöl

1 msk florsocker

25 g smör, kylskåp kallt

Sockerglasyr

2 tsk citronsaft

60 g florsocker

vetebullar recept

Börja med degen. Sikta mjölet i en bunke. Jag använder en från min mixer. Gör ett håll i mitten. Smula jästen och blanda med 1 msk socker. Häll i mjölken och sedan i hållet. Blanda med mjöl så att jästblandningen får konsistensen som gräddfil. Blanda inte med hela mjölet än. Vänta tills blandningen jäser i 25 minuter, täck köksduken. Tillsätt sedan ägg och salt och arbeta allt till en deg. Sedan lägg i smörbitar och knåda degen tills smöret är helt absorberat. Täck med köksduk och ställ varmt för 50 minuters jäsning. Halvera jordgubbar. Blanda socker med potatismjöl och sedan vält i jordgubbarna. När degen har fördubblat sin volym dela den i 12 bitar, cirka 50 g var. Forma runda bullar, lägg på beklädd med bakpapper plåt och platta till dem. Täck med köksduken och låt jäsa igen i 25 minuter. Sätt ugnen på 180ºC varmluft (utan varmluft 200ºC).  Smula ingredienser till smuldeg och ställ i kylen. När bullarna har jäst ta en litet glas och tryck botten i mitten av varje bulle. I hållen fördela jordgubbar samt strö på smuldegen.  Ställ plåten i ugnen på den nedersta hylla och grädda bullarna i cirka 15-20 minuter eller tills de är gyllene. Tua ut från ugnen och lår svalna på gallret. Blanda florsocker med citronsaft och ösa glasyren på bullarna. Klart att äta och njuta!

SparaSpara

Leave A Comment