Cheesebrownie – två i ett kaka

cheesebrownieHej lördaaag! Solen tränger genom fönster, otroligt! Tidigt på morgonen hade vi den värsta regn! Hoppas att väder håller i sig. Det blir trevligt ta kaffefika på balkongen i varma solstrålar. Ni vet att jag älskar både cheesecake och brownie. Varför inte baka en kaka som två i ett, alltså cheesebrownie? Det gör jag då och då. Cheesebrownie är en smaskig kombination av två världar! Brownie är mycket chokladrik. Använder alltid chokladen som innehåller minst 70% kakao. Cheesecake är krämig och fluffig. Jag brukar vispa ostsmeten lätt. Mindre luft gör att cheesecake när den är färdigt bakad behåller höjden. Så här långt skulle det räcka och kanske bara bredda ganache på kakan, men jag gjorde istället jordgubbsmousse. Den gav en frisk smak åt cheesebrownie.

cheesebrownie_1

chesecake_brownie

Testa gärna receptet! Tycker att det är roligt att baka cheesebrownie!

Cheesebrownie

Ingredienser:

bakform 25 cm x 35cm x 6 cm

Browniesmet

200 g mörk choklad, 70% kakao

200 g smör, osaltat

3 ägg

2½ dl / 225 g socker

1½ dl /125 g vetemjöl

Ostsmet

1 kg färskost, exempelvis kesella

2 ägg

3 dl / 270 g socker

1 msk citronsaft

1 tsk vaniljpasta

3 msk potatismjöl

Jordgubbsmousse

1 kg jordgubbar

1 dl / 90 g socker

10 gelatinblad

100 ml yoghurt

cheesecake

Börja med att blötlägga gelatinet i det kalla vattnet i 20 minuter. Under tiden rensa jordgubbar och tärna något. Häll i en kastrull liksom socker och koka jordgubbar i 5 minuter. Rör i hela tiden. Jordgubbar ska släppa saften ifrån sig. Koka i 5 minuter och sedan mixa de. Krama vattnet ur gelatinet och lös i den varma jordgubbsmousse. Låt svalna i rumstemperatur.

Gör brownie. Sätt ugnen på 175ºC. Smält chokladen och smör i ett vattenbad. Blanda i socker och sedan i ägget. Till sist sikta i mjölet och blanda till en slet smet. Täck bakformen med bakpapper  så att det sticker över kanten och häll i smeten. Jämna ut ytan och baka brownie i 15 minuter. Under tiden gör ostsmet. Vispa ost med ägg, socker, citronsaft och vanilj i en bunke. På slutet sikta i potatismjöl. Vispa snabbt i 10 sekunder.

Ta ut brownie. Täck bakformen med aluminiumfolie rund om. Det förhindrar att brownie överbakas. Bredd ostsmeten över den varma brownie och sätt formen tillbaka i ugnen. Baka cheesebrownie i 25-30 minuter. Chesecake borde stelna i mitten. Ta ut från ugnen och låt den svalna. Ta bort folie. Blanda jordgubbsmousse med den kalla yoghurten. När jordgubbsmousse börjar stelna då är det dags att bredda den på kakan. Stel cheesecakebrownie i kylen sedan, minst i 2 timmar. Innan servering dela i bitar.

 

 

 

Leave A Comment