Cheesecake med chokladmousse – imorgon är julafton!

cheesecake med chokladmousseCheesecake med chokladmousse är så himla god. Den uppskattas av alla cheesecake såsom chokladälskare. Cheesecake är en traditionell polsk julkaka. Här på bloggen hittar ni många recept till fantastiska cheesecake eller sernik som den heter på polska. Jag har många favoriter som cheesecake med apelsin. För två år sedan bakade jag till jul cheesecake  med tranbärsmousse. I år blev det cheesecake med chokladmousse. Lika god och krämig. Brukar ni baka cheesecake till julfirande? Ja, alla har olika traditioner. I Polen älskar man cheesecake i Sverige saffranskaka, i England fruktkaka…Jag blandar gärna traditioner. Så bredvid min traditionella cheesecake kommer jag att servera svenska klassiker. Gott, gott!

cheesecake_recept

Men tillbaka till cheesecake med chokladmousse som tillreds i två steg. Först bakas själva cheesecake och sedan görs chokladmousse som toppar cheesecake. Inte alls svårt att göra! Pröva gärna!

Cheesecake med chokladmousse

Ingredienser:

till 10-12 bitar

Cheesecake smet

900 g kvarg

1 burk kondenserad mjölk och söt, cirka 400 g

2 msk vetemjöl

2 msk citronsaft

3 äggvitor

Chokladmousse

6 äggulor

3 äggvitor

150 g socker

1 msk kakao

2 dl vispgrädde, 36% fett

250 g mörkchoklad, 72%

100 g smör

Garnering

100 g choklad

150 g körsbär

50 g socker

cheesecake_julbaka

Sätt ugnen på 180ºC. Använd avtagbar bakform. Lägg bakpapper på botten och kläm till. I en stor skål mixa kvarg, kondenserad mjölk, äggvitor och citronsaft. Sikta i mjölet och mixa en gång till. Häll ostsmeten i formen, jämna ut ytan. Grädda cheesecake i den uppvärmda ugnen i 35 minuter. ta ut och låt den svalna.

Tillredd chokladmousse genom att värma upp 1 dl vispgrädde. Mixa lätt äggulor med 75 g socker och resten av grädde. När grädden börjar koka häll i den kalla blandningen. Koka och rör upp hela tiden. Ta bort från kastrullen från spisen och lägg i smöret och choklad. Blanda  till en slet mousse. Vispa äggvitor. När det bildas ett hårt skum börjar hela socker, en sked i taget. Blanda sedan maränger i chokladblandningen med hjälp av slickepotten.

Placera cheesecake på en fat. Placera en metallring rund om cheesecake. Häll chokladmousse över cheesecake, stryk till och ställ i kylen för minst 3 timmar eller övernatten.

Smält chokladen i vattenbadet och sedan häll över en kall och hal yta, exempelvis marmorbräda. Låt chokladen stelna och sedan hyvla små spånliknande bitar. Koka körsbär med socker  i 5 minuter. Låt de svalna. Dekorera cheesecake med chokladspån och körsbär.

 

 

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment