Cheesecake med pumpa – vacker hösttårta

cheesecake med pumpaCheesecake med pumpa på browniebotten…Alltså! Pumpa och choklad, cheesecake och choklad är bästa kombo som finns. Jag älskar fullständigt cheesecake med pumpa eller sernik som det heter på polska. Brukar baka den till olika kalas och stora helger eller bara sådär för att just är sugen på cheesecake och det är jag ofta, he, he… Pumpa cheesecake är smarrig och vacker till festen om du bakar den i rund form! Cheesecake blir som hösttårta då! Denna cheesecake med pumpa är svårslagen. En av mina bästa recept!

cheesecake recept

Cheesecake med pumpa

Ingredienser:

rund bakform om 26 cm i diametern

Brownie botten

100 g smör

2 ägg

100 g mörkchoklad, 70% kakao eller mer

1 dl/ 90 g socker

1 dl / 70 g vetemjöl

en nypa salt

1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 160ºC. Klä bakformen på botten med bakpapper. Smält smöret tillsammans med choklad. Lägg chokladen i bitar när smöret har smält så behöver du inte vänta tills blandningen svalnar. Den blir precis lagom att blanda i socker, ägg och vanilj. Till sist sikta i mjöl och blanda väl. Häll i bakformen, jämna ut och grädda i den uppvärmda ugnen i 25 minuter.

cheesecake med pumpa_1

Ostsmet med pumpa

500 g kvarg

500 g philadephiaost

3 msk potatismjöl

1 ½ tsk kanel

1 krm rivet muskot

1 tsk vaniljpulver

2½ dl / 235 g cukru

5 ägg

300 g pumpapuré, rostad hokkaido

¾ dl vispgrädde

2 msk kakao +2 msk vispgrädde

Garnering

3 dl vispgrädde

2 tsk kanel

2 msk florsocker

200 g choklad, 70% kakao

pumpa cheesecake

Under tiden förberedd ostsmeten. I en stor skal mixa kvarg, philadephia, socker, kanel, muskot, vanilj. Lägg i 1 ägg i taget och mixa mellan varje ägg tills alla ingredienser blandas. Lägg i pumpapuré och mixa till en slet smet. Till sist häll i vispgrädde och mixa snabbt.  Efter att brownie har gräddats åka temperaturen i ugnen till 175ºC. Häll av en tredje del av smeten och vispa i kakao och vispgrädde. Häll den ostsmeten med choklad först på brownie och sedan hela den ljusa smeten. Grädda i ugnen i 15 minuter. Sänkt sedan temperaturen till 120ºC och grädda i cirka 80-90 minuter. När cheesecake med pumpa är gräddad stäng av ugnen och låt den svalna i ugnen. Cheesecake behåller på sås sätt höjden.

Ta ut cheesecake på en fat. Vispa grädde med kanel och florsocker. Bredd rund om cheesecake samt på toppen, spara till grädde till rosetter. Hacka 100 g choklad och dekorera cheesecake rund om. Smält chokladen, bredd på en bräda beklädd med bakpapper och låt stelna något. När chokladen är formbar stansa bladen. Annars kan du bara hyvla chokladen till spånliknande bitar och dekorera så.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment