Cheesecake med tranbärsmousse

julig cheesecake med tranbärsmousseCheesecake är ett måste på polska julbord. Jag bakar alltid cheesecake eller sernik som den heter på polska till stora helger. I år bakade  denna underbara juliga cheesecake med tranbärsmousse. Tranbärsmousse bidrår med en frisk smak och är så passande i kakan. Sernik är krämig. Brukar baka den på både på kvark och färskost, gärna med högre fetthalt.

Cheesecake

Ingredienser:

till en rund bakform om 25 cm i diametern

Mördegsbotten

175 g vetemjöl

150 g smör , kallt

100 g socker

25 g kakao

Ostsmet

500 g kvark

400 g philadelphia , 2 -pack

2 ½ dl socker

1 tsk vaniljpulver

2 msk potatismjöl

5 ägg

Tranbärsmousse

250 g tranbär , frysta hos mig

1 ½ dl socker

saft utav 1 lime

4 dl vispgrädde

4 gelatinblad

polsk cheesecake sernik

Sätt ugnen på 150ºC och placera en panna med vatten. Börja med mördeg. Smula smör tillsammans med mjöl, kakao och socker. Klä bakformen med bakpapper, både botten och sidor. tryck mördegen på botten. Vispa kort alla ingredienser till ostsmeten. Vispa inte för lång, då för mycket luft gör att sernik reser sig mycket under gräddning med tappar sin volym så  fort man stänger av ugnen.Häll smeten över mördegsbotten och ställ formen i ett vattenbad. Baka cheesecake i cirka 45 minuter. Stäng av ugnen, öppna halvvägs och låt cheesecake svalna tills vatten i panna är kallt. Ta ut cheesecake från ugnen och låt svalna vidare.

Blötlägg gelatin i 30 minuter. Koka tranbär med socker och limejuice, mixa och passera till en slät puré.  Krama vatten ur gelatinblad och lägg de i tranbären. Låt svalna. Under tiden vispa grädde och blanda med tranbärspuré. Häll tranbärsmousse över cheesecake och jämna ut ytan. Ställ i kylen i cirka 2 timmar.Dekorera med tranbär.

Leave A Comment