Cheesecake med vallmo och blåbär

polska bakverk med vallmo

Hej igen! I fredags hade jag full upp med att baka till min mammas födelsedagsfest. Bland annat bakade jag denna underbara cheesecake med vallmo och blåbär. Blåbär är en återkommande ingrediens i de senaste recept som jag lagt har på matmedmera. Jag har fortfarande några recept med blåbär som jag så småningom kommer lägga upp här på matmedmera.

Här bakade jag cheesecake på en botten av vallmokaka. Sedan resten av vallmosmeten blandade jag med ostsmeten för att få en marmorerad struktur i cheesecake. Vallmofrö används väldigt mycket i polska bakverk. Själv bakar jag ganska mycket med vallmo. Förra året bakade jad denna underbara vallmotårta med hallon.

cheesecake med vallmo och blåbär recept

Vallmo passar utmärkt med citruser och jag minsann bakade vallmokaka med citron. Vallmo är gott. Dock i de flesta kakor jag bakar kokar jag först och sedan mal vallmo. På så sätt vallmo binder ihop väldigt fint.

För er som vill baka med vallmo rekommenderar jag besöka någon polsk butik ( i Göteborg på Backaplan) och köpa färdigt kokta och malda vallmofrö.

 

Recept till cheesecake med vallmo och blåbär

Ingredienser:

rundform om 26 cm i diametern

Vallmokaka

 • 200 g kokta och malda vallmofrö, köpte färdiga
 • 130 g smör
 • 3 äggulor
 • 3 ½ dl florsocker
 • rivet skal utav en citron
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 5 äggvitor
 • 4 dl färska blåbär
 • 100 g malda mandel eller mandelmjöl
 • 1 tsk bakpulver

cheesecake med vallmo och blåbärBörja med vallmokaka. Vispa pösigt mjukt smör, socker och äggulor. Vispa äggvitor hårt. Blanda vallmo, malda mandlar och bakpulver och sedan rör ihop med äggvitor och till sist med smörsmet och blåbär. Spara en fjärde del av vallmosmeten och bred ut resten i långpanna beklädd med bakpapper. Baka vallmokakabotten i 160ºC varmluftsugn i 20 minuter. Under tiden tillredd ostsmeten.

Ostkaka – cheesecake

 • 1 kg kvark, låt den rinna av på en sil först
 • 2 tsk vaniljextrakt
 • saft utav en citron
 • 4 msk potatismjöl
 • 4 äggulor
 • 2 ¾ dl socker

recept cheesecake med vallmoVispa alla ingredienser till cheesecake. Häll ostsmeten över den varma förbakade vallmokaka. Klicka resten av vallmosmeten. Baka cheesecake i 140ºC varmluftsugn i 40 minuter i mitten av ugnen. På botten lägg en ugnsäkert skål med vatten. Låt cheesecake svalna i lite öppen ugnen först. Efter en timme ta ut kakan och låt den svalna helt och hållet innan du ställer den i kylen.

Pudra cheesecake med florsocker och skär i fina rutor innan servering.

 

Leave A Comment