Chokladpavlova med hallon

choklad Pavlova med hallon

Igår hälsade vi på våra vänner från Pakistan. Amira som vanligt lagade himla god mat, en lammgryta med kronärtskakor, saffransris och kidneybönor stuvning. Mycket välkryddad och mycket aromatisk middag  blev det, inte minst i ett trevligt sällskap.

Och eftersom Munawar skulle fylla år dagen darpå (alltså idag ) passade vi på att överraska honom med en marängtårta i mitt regi. I helgen bakade jag bullar fyllda med vanilikräm ( snart får ni recept till de också) blev många äggvitor kvar och det kändes att baka marängtårta är rätt val för att använda de.  Här gjorde jag chokladpavlova med hallonvisp samt chokladvisp. Enkelt och gott! En marängtårta som få kan motstå och dessutom räcker  till flera!

 

Recept till chokladpavlova med hallon

Ingredienser:

12 bitar

Maräng

6 äggvitor, mellanstora ägg

3 dl strösocker

1 ½ tsk vittvinsvinäger

1 ½ msk maizena

150 g  mörk choklad + 2 msk mjölk

Fyllning

4 dl vispgrädde

300 g hallon, hos mig frysta och tinade

1 msk florsocker

100 g choklad, smält

Börja med att  smälta choklad  med mjölk. Låt svalna. Vispa äggvitor hårt. På slutet börja tillsätta socker, en matsked i taget. Socker ska vara löst i äggvitorna ( tog mig nästan 10 minuter) När det händer tillsätt majsstärkelse samt vittvinsvinäger och vispa kort. Till sist tillsätt kallt men fortfarande flyttande choklad ( spara 3-4 msk till dekorationen) . Rör bara 3 gånger snabbt. Det är inte meningen att hela chokladen ska blandas med äggvita.

Ta två bakplåtar och klä de med bakpapper. Rita en cirkel om 25 cm  på varje  och fördela smeten. Grädda maränger i 150º varmluftsugn i cirka en timme. Sänkt temperaturen till 135ºC efter 20 minuter. När maränger är färdiga ha de kvar i avstängd ugn så att de torkar sig. Ha öppen ugnsdörr. Bäst att göra maränger dagen innan.

Vispa grädde hårt. Dela på två. Till det ena delen  tillsätt hälften av tinade hallon och en matsked socker och vispa lätt. Fördela hallonvispet på en maräng och lägg på andra maräng. Till andra vispgrädde tillsätt smält choklad ( låt svalna ) och vispa till en jämnt chokladvisp. Spritsa chokladvispet på toppen av marängtårta, garnera med hela hallon och skeda med tunn stråle smält choklad över hela tårta.

 

Leave A Comment