Chokladtårta med bär

by pralin

chokladtårta , tårtbotten receptUnder en vecka hade vi gäster hemma. Bakade bland annat denna underbara chokladtårta med bär. Härlig chokladsmak, blåbär, hallon och jordgubbar. Rena himmelriket! Chokladtårta är enkel att göra. Botten är en sockerkaka med kakao och chokladkräm innehåller choklad och grädde. Gjorde även hallongsylt och ganaché.

Chokladtårta med bär

Ingredienser:

bakform om 27 cm i diametern

Tårtbotten

5 ägg

2 dl socker

1 ½ dl mjöl

60 g kakao

Chokladkräm

½ l vispgrädde

180 g mörk choklad, 70 % kakao

4 msk socker

chokladtårta recept

Börja med att förberedda chokladkrämen. Koka upp grädde med socker och lös i chokladen. Låt svalna, täck med plastfolie och ställ i kylen övernatt. Nästa dag vispa lätt till en fluffig kräm.

Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggvitor hårt. Tillsätt en matsked socker och vispa hela tiden. Tillsätt en äggula och fortsätt vispa. Sikta mjöl med kakao och blanda lätt med äggsmeten. Smöra och bröa bakformen och häll i smeten. Baka tårtbotten i uppvärmd varmluftsugn till 160ºC, cirka 35 minuter. Ta ut från ugnen och bokstavligen släng formen från 60 cm höjd på bordet. Nuförtiden gör jag så här hela tiden. Bottnarna håller formen.

Dela botten till tre lika tjocka bottnar. Lägg en botten i bakformen eller använd metallring som jag. Bredd krämen på botten, lägg på nästa botten och tryck lite till. Bredd krämen och lägg på sista botten. Bredd resten av krämen med tunn lager.

recept chokladtårta

Hallonsylt

200 g färska hallon

80 g socker

Koka hallon och socker. Om hallonsylt börjar stelna då är den klar. När sylten är kall bredd den på toppen. Ställ chokladtårta i kylen. Gör ganaché enligt detta recept. Bredd ganaché på hallonsylten och garnera tårtan med bär. Ställ i kylen för minst 2 timmar.

You may also like

Leave a Comment