Chokladtårta med hallongelé

chokladtarta-receptHej igen! Hoppas jag ä tillbaka mer frekvent. Jag har opererad handleden till sist. Mådde hemsk några dagar. Men nu känns det lite bättre eller jag bara inbillar mig efter alla tabletter som jag stoppar i mig. Hur som helst som plåster på såret bjuder jag på en snabb chokladtårta med chokladkräm och hallongelé. Mycket gott finns i denna chokladtårta! Tårtbotten är en saftig och mjuk chokladkaka med kaffesmak. Chokladkräm är riktigt god och är baserad på äkta smör och kakao. Det inte slut än med goda saker! Älskar kombo choklad och hallon. Hallon tillför tårtan frisk smak. Jag brukar ofta denna kombination. Familjen är lika mycket förälskad i choklad och hallon som jag. Chokladtårta med hallon är därför en efterrätt som jag tillagar mer än ofta. Är det någon som kan motstå chokladtårta? Känner ingen själv!

Chokladtårta

Ingredienser:

rund kakform om 18 cm

Chokladkaka

100 g råsocker

100 g socker

½ tsk salt

110 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

45 g kakao

1 ägg, stort

1¼ dl filmjölk

1 tsk vaniljpulver

1¼ dl bryggkaffe, starkt

chokladtårta recept

Sätt ugnen på 160ºC varmluft (utan varmluft 175ºC). Förberedd två skålar. Blanda torra och våta ingredienser i varsin skål med hjälp av ballongvisp. Slå tillsammans och rör till en homogen smet. Skär ut en cirkel ur bakpapper och placera på formbotten. Smörj sidorna. Häll i smeten och jämna ut ytan. Sätt kakan i den uppvärmda ugn och baka, cirka 35 minuter. Färdig kaka är mjuk i mitten om man trycker på. Ta ut den från ugnen och låt svalna.

Chokladkräm

55 g smör

30 g kakao

180 g florsocker

½ tsk vaniljpulver

Hallongelé

300 g hallon, hos mig frysta

75 g socker

2 gelatinblad

1½ msk kakao

chokladSmält smör tillsammans med kakao. Vispa i florsocker och vaniljpulver. Täck med plastfolie och låt svalna något i rumstemperatur. Under tiden blötlägg gelatinbladen i 15 minuter. Koka hallon med socker i 10 minuter. Passera hallon och häll tillbaka i kastrullen, värm om. Tillsätt gelatinet och rör tills det löser sig. Nu måste hallongelé svalna något och ha samma temperatur som chokladkräm. Montera tårtan genom att först breda hallongelé på toppen. Fördela sedan chokladkrämen på hallongelé och runt om tårtan. Pudra rikligt med kakao. Ställ chokladtårta i kylen i 2 timmar innan serveringen.

 

 

Leave A Comment