Chokladtårta med lakrits

chokladtårtaSnart startar den stora julbaket! Jag är så sugen! Hela familjen väntar på på mina bakverk och jag vill verkligen överträffa mig i år också! Men först vill jag dela med er ett recept till chokladtårta som jag bakade i långpanna. Chokladtårta består av flera lager som hålls samman med god chokladkräm. Täckte tårtan med ganaché och pudrade med lakritspulver. Lakrits är ganska otippad ingrediens som jag blev vän med ganska nyligen. Tyckte att den passar så bra med choklad. Jag tog lite lakrits den här gången…Kanske nästa chokladtårta vågar jag ta mer.

chokladtårta recept

Chokladtårta

Ingredienser:

avlång bakform 20 cm x 30 cm

 Chokladbotten

4½ dl / 270 g vetemjöl

2½ tsk bakpulver

20 g kakao

1 msk nescafe, torrt

½ tsk vaniljpasta

150 g smör, smält

2½ dl / 250 g socker

4 ägg

1½ dl mjölk

Chokladkräm

100 g mörkchoklad, 70% kakao

2¼ dl / 200 g florsocker

150 g mjukt smör

2 msk vispgrädde

1 dl bryggt kaffe, kallt

1 msk lakritspulver

en nypa salt

Ganaché 

100 g choklad

2 msk ljussirap

1 msk vispgrädde

2 tsk lakritspulver

chokladtårta

Sätt ugnen på 175ºC . Klä formen med bakpapper. Lös kaffe i mjölken. I en skål sikta vetemjöl, kakao och bakpulver. I andra skål vispa hela ägg med socker, salt och vanilj. Vispa tills det bildas toppar. Blanda i smält smör och sedan de torra ingredienser. Häll smeten i formen, jämna ut ytan. Grädda i den uppvärmda ugnen 20-25 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna täckt med köksduk. När kakan har svalnat dela den längst i mitten och sedan varje bit på bredden. Det blir fyra långa bottnar.

Börja med chokladkrämen. Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt kakao, grädde, en nypa salt, varmt kaffe och lakrits. Blanda tills alla ingredienser smälter samman. Låt svalna. Vispa mjukt smör med socker. Vispa sedan den kalla och smälta chokladen. Placera första botten på en fat och bredd chokladkrämen på. Repetera till sista botten. Bredd krämen på toppen och rund om tårta. Ställ i kylen. Förberedd nytt vattenbad och smält alla ingredienser till en ganaché. Bredd ganaché på tårtan och pudra med lakritspulver. Kyl tårtan i 2 timmar och dela sedan i skivor. Förvara tårtan i kylen men ta ut 30 minuter innan servering så att tårtan blir mjukare.

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment