Chokladtårta med maräng och färska frukter

by pralin
chokladtårta med maräng

chokladtårta med marängChokladtårta med maräng och färska frukter är en underbar efterrätt som passar till alla tillfälle inte minst till jul. Himmelsk god chokladtårta  med maräng påminner om kladdkaka. Jag toppade den med chokladmaräng. Det är inte samma spröda maräng som man får i Pavlova men lika söt och god! Jag tömde hela min chokladförord för att göra denna tårta. Chokladen finns i botten, marängen och även hyvlad på toppen. Snacka om att vara chokladberoende!

chokladtarta_recept

Bakade tårtan endast med mörkchoklad med 70% kakao. Chokladtårta har djup chokladsmak. Bra att garnera tårtan med färska bär och nötter. En klar julfavorit! Kladdigare och mumsigare än så här blir det inte. Marängtäcket är pricken över i inte nämna do färska bär som hallon, blåbär, björnbär och physalis.

chokladtårta med maräng

Chokladtårta med maräng

Ingredienser:

Chokladbotten

rund bakform om 26 cm i diamtern

225 g mörkchoklad, 70% kakao

100 g smör, saltat

2 msk amarettolikör

2 stora ägg

4 äggulor

1 tsk vaniljpulver

¾ dl / 75 g socker

1 tsk bakpulver

¾ dl / 60 g vetemjöl

60 g mandelmjöl

Maräng

4 äggvitor

2 dl / 180 g socker

2 tsk ättika

2 tsk maizena

1 msk kakao

50 g mörkchoklad

Garnering

färska bär

physalis (kapkrusbär)

50 g mörkchoklad

chokladtårta med maräng till jul

Sätt ugnen på 160ºC. Klä botten i bakformen med bakpapper. Smöra sidorna. Förberedd vattenbad och smält chokladen och smör. I en skål vispa samman äggulor, ägg, vanilj och socker. Häll i äggsmeten något avsvalnade chokladblandningen och vispa kort. Sikta i mjöl med bakpulver och häll i mandelmjöl. Blanda försiktigt med slickepotten och häll i formen. Baka kakan i 25 minuter. Ta ut från ugnen och sedan börjar vispa äggvitor till marängen. Inte tidigare. Höj temperaturen i ugnen till 175ºC.

När äggvitor är vispade till hårt skum börja tillsätta socker, en masked i taget. Sedan vispa i ättika, maizena, kakao med korta intervaller. Till sist häll i smält choklad och blanda lätt med marängen. Bredd marängen på kakan och baka i ugnen i 25 minuter till. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna, gärna i övernatt. Dekorera chokladtårta med bär, mandel och hyvlad choklad.

Hyvlad choklad gör du genom att smälta chokladen och sedan bredda den på en slet yta som exempelvis marmorbräda. Hyvla chokladen med osthyvel till små bitar.

 

SparaSpara

Du kanske gillar

Leave a Comment