Citronbabka med zucchini-kaffefika på jobbet

citronbabkaCitronbabka med zucchini är en mjukkaka bakad i en speciellt form med skorsten. Jag älskar bakformar med skorsten, har kanske 10 olika med avseende på mönster eller storlek. Citronbabka är en typisk polsk bakverk. Polsk mjukkaka heter babka och innehåller rikligt med smör. Att tillföra zucchini i smeten gör kakan extra saftig. Här ni prövat baka med zucchini. Älskar söta bakverk med grönsaker som pumpa, morot och inte minst med zucchini.

citronbabka recept

Citronbabka har en färsk smak av nypressad citron och doftar så gott. Älskar balverk som smakar och doftar citron som denna citronbabka med zucchini. Bakade kakan till mina arbetskamrater i fjol och de tyckte mycket om den.

Citronbabka

Ingredienser:

200 g smör, saltat och mjukt

2 dl / 180 g socker

3 ägg

3¾ dl /250 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

200 g grön zucchini

1 citron, rivet skal och saft

smör och mjöl till formen

Citronglasyr

1 dl / 70 g florsocker

1 msk citronsaft

2 msk pistagenötter, hackade

mjukkaka citronbabka

Sätt ugnen på 160ºC varmluft (utan varmluft 180ºC). Vispa smör, socker och vanilj pösigt. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan. Häll i citronsaft och citronskal och vispa. Blanda med riven zucchini. Sikta i mjöl med bakpulver. Blanda med slickepotten försiktigt. Smöra och bröa bakform med skorsten. Häll i smeten, jämna ut ytan och grädda i den uppvärmda ugnen i 45-50 minuter. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna. Vänd babka på en fat. Vispa florsocker med citronsaft och pensla kakan. Strö på hackade pistagenötter.

 

 

 

 

SparaSpara

Leave A Comment