En kväll med örter

Paul SvenssonGod morgon! Vågar jag säga det överhuvudtaget?! Det är ruskigt väder här i Göteborg  nu flera dagar i rad att jag knappt vill gå ur  sängen men inte om jag blir bjuden till en trevlig event. Ja, i tisdags var jag på en träff som blev arrangerat av SPISA och Spot and Tell. Det var trevlig att träffa de flesta matbloggarna från Göteborgstrakten igen. Vi blev bjudna på mycket god mat som blev lagad av självaste Paul Svensson som är jätteduktig och mycket trevlig kock och precis som har brukar vara på teve. De åtta maträtter i hans regi som smaksattes med olika örter ur SPISA sortiment smakade otroligt gott och jag var i sjunde himlen. Så enkelt och ändå så gott!

spisa chokladmyntha

Medan rätternas tillagades och vi tuggade på de olika färska örtblad Jerry Orrebacken presenterade Spisas ekologiska örter, hur de odlas, förpackas och vilka sorter som finns. Efter att SPISA tagit över örtproduktion växer örterna i fyrkantiga krukor samt  förpackningarna är förse med information till vad passar örten best. Så om ni hittar oregano, så kan ni läsa att oregano är pizzaskrydda, basilika passar bra till mozzarella och thaibasilika är wow i woken!

thaibasilikaSedan Gertrud Mark berättade ännu mer om de olika örternas historia, härstamning, användning i köket och även medicinsk tillämpning. Det var intressant! Spotting ägde rum på Way Cup och en av matbloggarna vann en middag för två just på Way Cup.

I det hela så var det en mycket lyckad kväll med smakfulla rätter och inte minst i gott sällskap. Här nedan kan ni följa kvällens smakupplevelse i bilder.

örtdrink

Kvällen började med örtdrink gjord bland annat på dill, mynta och äpplejuice.

förrätterGoda förrätter som råbiff med rosmarin, buskkrasse, kapris och lök och matjessill på potatis med dill  och gräslök.

torsk med örterEn oslagbar kombination av mynta, ärtor, gröna bönor och smörstekt torsk.

kantareller med lakritsrot och dragon

En av mina favoriter; kantareller med dragon, persilja samt lakritsrot och kokt ägg.

fläsksida med persilja och lagerblad

Tänkt vad mycket kan man åstadkomma med persilja. Härlig fläsksida, ångkokad och sedan stekt i skivor med persiljerötterpuré, persilja samt lagerblad. Mums!

Kyckling med morötterHär ni provat thaibasilika någon gång? Gör det! Thaibasilika smakar nästan som anis och passar utmärkt med kyckling, rostade morötter och ingefära. Oslagbar kombo med koriander.

förrät med sallad och päronÄlskar koriander och denna fantastiska rätten förenar sig koriander med mynta, päron, grillad gem sallad, blåmögelost och rostade valnötter. Så passande på julbord!

efterrätt smördeg och fänkål

Kvällen avslutades med enkelt men mycket smakfull efterrätt, smördegspizza med äpple, fänkålsdill, citronmeliss, serverad generöst med vaniljglass. Tack För en underbar kväll Paul, Spisa och Spot and Tell. Det återstår bara att återskapa de fina maträtter som smakade så gott utan tvekan tack vare vågade kombinationer av färska örter.

Comments
2 Responses to “En kväll med örter”
  1. Kinna skriver:

    Tack för fina bilder och härligt blogginlägg! Väldigt roligt att du var med. =)

Leave A Comment