Fröfrallor med tranbär på rågsurdeg

fröfrallor receptNyss gjorde jag ny sats av råg surdeg. Den gamla dog efter några år användning… Älskar baka brödsurdeg och idag vill jag dela ett recept till fröfrallor med torkade tranbär bakade just på rågsurdeg. Dessa frallor jäser väldigt fint. Degutbyte är väldigt bra. Från dessa proportioner fick jag 24 ganska stora fröfrallor. Jag kallade dessa frallor fröfrallor avsiktligt. De innehåller många olika frö både inuti och på toppen. Är lite mörkare då tillsatte jag melass. Melass gör att bröddegen jäser snabbare, är en aning söt och smakar godare. Just när jag bakar frallor då tycker att melass passar så bra i.

frallarecept

Baka bröd är inte svårt men kräver rätt teknik och en del erfarenhet. Efter ett tag visste jag vilket bröd är bra och vilket dåligt. Fortfarande kan hända att jag kan baka bröd som är lite undermåligt. Men, men idag surdeg och mjöl var med mig för att fröfrallor blev i världsklass.

Fröfrallor

Ingredienser:

till 24 frallor

500 g rågsurdeg, här recept

700 g vetemjöl

300 g rågsikt

100 g rågmjöl, grovt

1 dl linfrö

2 dl solroskärnor

2 dl torkade tranbär

7 dl kallt vatten

2 msk melass

3 msk sesamfrö

3 msk valmmofrö

1¼ msk salt

1 uppvispat ägg

fröfrallor på rågsurdegfrallorrecept

Blanda surdeg med kallt vatten och melass. Tillsätt alla sorters mjöl och börjar knåda degen. Jag använder kitchenaid och degkrok. Kör tills alla ingredienser är någorlunda blandade. Tillsätt salt, tranbär, solroskärnor och linfrö. Knåda allt till en elastisk deg i cirka 15 minuter. Om den är för lös tillsätt lite vetemjöl. Lägg på plastfolie och ställ varmt för att jäsa i 90 minuter. Vik degen efter halva tiden och försätt jäsa den. Jag brukar ställa skålen i varm ugn. Ideell temperatur är mellan 26-29 grader.  Efter 90 minuter vik brödet igen (kolla här ), stoppa tillbaka i skålen, täck med plasfolie och jäs i en timme. Bröddegen borde fördubblas i volymen. Vi brödet under tiden igen. Det hjälper att brödet jäser bättre och får fin struktur. Sätt ugnen på 250ºC på varmluft (utan varmluft enligt ugnen)När brödet har jäst vik den en gång till, låt den vila i 10 minuter och sedan dela i 24 bitar om cirka 120 g. Forma dessa till runda frallor. Lägg frallorna på bakplåten (behövs två) beklädd med bakpapper. Täck med köksduk och låt jäsa i en timme. Pensla sedan med ägg och strö på sesam och valmofrö. Snitta varje fralla i mitten. Om du har varmluften kan du grädda båda bakplåtar samtidigt. Annars ställ den ena i kylen för att bromsa jäsningen. Grädda fröfrallor i 10 minuter, sänkt sedan temperaturen till 200ºC och grädda i 15 minuter till. Under tiden bytt plats på plåtar. Frllorna borde vara gyllene och ha en krispig skorpa. Låt svalna på gallret.

Leave A Comment