Frukostbröd med morot och frö

frukostbrödJag älskar nybakat frukostbröd. Imorse bakade underbara rivna morötter och frö. Saftigt frukostbröd som passar till det mesta. Bröden är bakade på jäst samt vete och grahamsmjöl. Underbart frukostbröd som faller på läppen både hos barn och vuxna.

Doften av nybakat bröd är så ljuvlig. Inte konstigt att jag bakar hela tiden. Det är så roligt att baka bröd själv! Jag måste erkänna att jag är bra på det också. Mest gillar baka små bröd i alla former. Vad sägs om frallor i form av trianglar. Smakrik bröd bakat som brytbröd. Enkelt och gott!

Bakar du bröd själv så tycker jag att du ska testa dessa underbara frukostbröd. Brödrecept hittar du nedan.

Frukostbröd

Ingredienser:

till 24 bröd

700 g vetemjöl

200 g grahamsmjöl

50 g färsk jäst

5 ½ dl – 6 dl kallt vatten

1 msk melass

250 g morot, riven

1 msk salt

1 ägg att pensla med

3 msk frö, sesam, psyllium,vallmo,boveteflingor

frukostbrö,frukost frallor

Lös jästen i vattnet tillsammans med melass. Tillsätt båda mjöl samt rivna morötter och knåda allt till en elastiskt deg. Använd krog om de arbetar degen med hjälp av köksmaskin. När ingredienser är någorlunda blandade tillsätt salt och fortsätt knåda, 15 minuter sammanlagd tills glutentrådar börjar bildas. Plasta degen och jäs på ett varmt ställe i 40 minuter. Ta ut degen på lätt mjölad arbetsyta och vik några fången. Låt sedan vila den i 10 minuter. Kavla degen till en rektangel och lägg på en bakplåt. Skär i 12 kvadrater och sedan varje kvadrat till 2 trianglar. Pensla med uppvispat ägg och strö på fröna. Låt bröden jäsa under duken i 30 minuter. Värm ugnen till 250ºC och baka bröd i 12 minuter. Sänkt sedan temperaturen till 200ºC och baka i 10 minuter till. Stjälp upp bröden på ett galler och låt svalna.

Leave A Comment