Frukostfrallor med pumpakärnor och timjan

frukostbullar timjanIdag bakade jag bröd för glad mage och tunn plånbok. Bröd är dyrt att köpa och en familj som var på 5 personer (fast nu är vi 4 eftersom var äldsta son flyttade till hemifrån) sparar väldigt mycket pengar på att baka eget bröd. Jag bakar hela vårt bröd sedan mer än 5 år nu. Det smakar gott, det är nyttigt, fritt från tillsatser, för det mesta surdegsbröd eller bakat på polish eller helt enkelt bröd bakat på jäst.

Mina killar gillar nybakat bröd och äter flera skivor åt gången. Mitt bröd är ofta låg GI och därför mättar längre än vanligt köpt bröd från affären. Och glad blir jag också när mina älsklingar är så nöjda!

Idag bakade jag enkla frukostfrallor med pumpakärnor och timjan.

 

Frukostfrallor med pumpakärnor och timjan

Ingredienser:

till  10 frallor

300 g manitoba cream

300 g rågsikt

25 g färsk jäst

3-3 ½ dl vatten

1 msk brödsirap

2 msk olivolja

2 ½ tsk salt

1 tsk torkad timjan

2 dl pumpakärnor

frukostbullar

Lös jästen i vatten tillsammans med sirap och olja. tillsät båda mjöl och timjan och knåda till elastiskt deg.  Om det är för lite vatten tillsätt mer,dock 1 matsked i taget. På slutet tillsätt pumpakärnor och knåda en stund till. Plasta bunke med bröddegen och låt jäsa i 40 minuter. Efter det vik brödet några gången och låt det vila i 10 minuter. Dela degen i 10 bitar, hos mig om 110 g var och forma till runda bullar. Täck med köksduk och låt jäsa i 30 minuter.  Baka frukostbullarna i 250ºC varmluftsugn i 10 minuter. Sänkt sedan temperaturen till 200ºC och baka i 5 minuter till eller tills frukostbullarna är gyllene. Ta ut från ugnen och lår svalna på gallret.

Leave A Comment