Frukostfrallor med rågkross

Frukostfrallor med rågkrossFrukostfrallor med rågkross  bakar jag ganska ofta. Använder mig av ett grund recept som jag modifierar efter behov och smak. Jag verkligen gillar hembakt! Kan baka bröd precis som jag vill. Ett stort plus att man  själv kan välja med vilket mjöl man vill baka eller det blir jäst eller surdegsfrallor. Och det doftar så gott! Ibland känns mitt hem som ett bageri. Ja, det är underbart med nybakat bröd. Vem vill inte ha nybakade frukostfrallor serverade med smör och ost? Väl bakat bröd smakar bättre än vilken bakelse som helst.

Frukostfrallor med rågkross

Ingredienser:

80 g rågkross

1 dl het vatten

6 dl kallt vatten

50 g jäst

600 g rågsikt

100 g rågmjöl, grovt

1 msk melass

1 msk salt

100 g olika frö, hos mig sesam, linfrö, vallmo

frukostfrallor

Koka vatten och häll över rågkross. Låt svälla och svalna i 20 minuter.  Löst jästen i kallt vatten i en bunke. Tillsätt melass, mjöl samt rågkross. Knåda till en deg och sedan tillsätt salt. Jag brukar alltid tillsätta saltet när jästen blandar sig väl övriga ingredienser. På så sätt jästen störs inte av saltet. När bröddegen är klart knädan, sammanlagt 15 minuter låt den jäsa i 40 minuter, täckt och varmt. Ta ut bröddegen på en lätt mjölad köksbänk och vik några gånger. Låt degen vila i 10 minuter och sedan dela i 16 bitar. Forma dessa till runda frallor, placera på en bakplåt beklädd med bakpapper. Strö på fröna, lägg på kölduken och jäs brödet igen i 30 minuter.

Passa på att värma upp ugnen till 225ºC. Använd varmluftsugn (annars höj temperaturen till 250ºC om din ugn saknar varmluftsfunktion). Sätt bakplåt i den uppvärmda ugnen och baka frallorna i 10 minuter, sedan sänkt temperaturen till 200ºC och baka brödet i cirka 15 minuter till eller tills de är gyllene. Ta brödet ut från ugnen och låt svalna på gallret.

 

 

Leave A Comment