Fullkornsdinkelbröd på surdeg

 

 

surdegsbrödJag har gjord detta bröd, fullkornsdinkelbröd på surdeg två gånger. Första gång testade jag baka brödet på rågsurdeg men igår bakade det på vitsurdeg. Skillnaden blev det att brödet bakat på rågsurdeg blev mer kompakt än det bakat på vitsurdeg.

Annars brödet är gott och faktiskt lätt att göra. Sättet att göra brödet påminner om det vid tillredning av danskt rågbröd. Brödet behöver inte knådas dock jäsningstid är ganska lång, men så här långt klarar sig brödet själv eller hur?

Fullkornsdinkelbröd på surdeg

Ingredienser:

1 bröd i form

180 g aktiv vitsurdeg

2 ½ dl kallt vatten

1 dl  yoghurt

1 msk melass

250 g fullkornsdinkel

80 g rågmjöl, grovt

1 msk salt

2 dl solroskärnor

2 dl valnötter

2 msk linfrö

3 msk sesamfrö

1 msk sesam och vallmofrö att strö på

dinkel rågbröd

Blanda surdeg med vatten, yoghurt och melass. Tillsätt båda mjöl och blanda allt, täck med folie och låt stå i 30 minuter. Tillsätt sedan valnötter och frö samt salt, blanda, täck med folje och låt jäsa i 3 timmar. Rör bröddegen då och då med sked liksom som du ville vika den. Brödet kommer jäsa bättre och få en fin porös struktur under utbakningen. Täck lång bakform som rymmer dessutom 2 l med bakpapper. Flytta bröddegen till formen, jämna ut yta, strö på sesam och vallmofrö, täck och låt jäsa i 2 timmar till. Baka brödet i 225ºC varmluftsugn i 10 minuter, ugnen ska vara uppvärmd. Sänk sedan temperaturen till 180ºC och  baka i 40 minuter till. Banka på brödet under. Ett döv ljud betyder att brödet är färdigt gräddat. Låt brödet svalna första 10 minuter i form och sedan ta ut det på galler.

Leave A Comment