Glasstårta med björnbärsglass

recept glasstårta med björnbärsglass

Hej igen!  Vi är tillbaka i sköna Sverige! Vi hade jätteroligt med familjen och våra fina vänner i Polen. Trevliga fester  och god mat  hörde till nästan varje dag! Jag fortsätter  med lätt lagade recept och de fina råvaror som finns nu på sommaren ett tag till. Det är fortfarande varmt även här i Göteborg. Härligt!

Sinsemellan kom jag på nytt recept som denna glasstårta med björnbärssglass! En underbar efterrätt , svalkande gott och mycket enkelt att göra.

Björnbärglass gjorde jag redan i denna sommar, nämligen björnbärsglass med lime. Till glasstårta gjorde jag en annan sort av björnbärsglassen med mycket björnbär samt grekisk yoghurt. Dessutom gjorde jag en björnbärssås. Gott, gott!

glasstårta med björnbärsglass och ganaché

Recept till glasstårta med björnbärglass

Ingredienser:

Tårtbotten om 26 cm

  • 300 g digestive eller andra kakor smulade
  • 50 g smält smör

Blanda alla ingredienser till en lös deg och klä med den rund tårtform med avtagbar ring. Ställ i kylen.

Björnbärsglass med yoghurt

  • 2 ägg
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ½ dl socker + 1 dl till björnbär
  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 1 l björnbär, hos mig färska

Vispa ägg med socker i en liten kastrull. Häll i mjölken och koka upp blandningen. När krämen börjar tjockna ta av den från värme. Låt det svalna helt. Under tiden koka björnbär med socker i cirka 15 minuter. Mina björnbär var väldigt mogna och söta så att fanns inte behov att mosa de eller tillsätta mer socker. Låt svalna och blanda sedan björnbären med äggkrämen och yoghurten. Flytta till en burk med lock och frys i 2 timmar. Rör med ballong visp varje halvtimme så att björnbärsglassen fryser jämt. När glassen börjar stelna häll den över kakbotten och ställ i frysen för minst fyra timmar.

Björnbärssås

  • ½ l björnbär, hos mig färska
  • 1 dl socker

glasstårta med björnbär

Koka björnbär med socker i 15 minuter och passera genom en sil. Koka igen så att du får ganska tjock sås. Gör en dropptest. Droppa lite sås på tallriken. Om du rör tallriken och droppen flyttar trög såsen är klar. Annars koka lite till och testa igen.

Bredd den kalla björnbärssåsen på glasstårtan och avsluta med ganaché. Recept till ganaché hittar du här. En tips är att bredda ganaché innan servering. Ställ glasstårtan i kylen för en timme innan servering och bredd sedan ganaché. Ganaché blir då lagom mjuk. Jag fick förbereda hela glasstårtan dagen innan och därför bredde björnbärssåsen och ganaché på en och samma gång.
.

 

 

Leave A Comment