Glutenintolerans – 10 tecken på att du kan vara glutenintolerant

glutenintoleransEn glutenfri diet är inte bara ett sätt att leva på. Det är inte ens en diet som främjar viktminskning som många tror! Detta är ett läkemedel för människor som inte tolererar gluten. Ofta när vi förbereder maträtter utan gluten letar vi efter information om produkterna innehåller gluten. Vad är gluten och var kan vi hitta den?

Vad är gluten?

Gluten är ett protein av vegetabiliskt ursprung som finns i vissa spannmålsprodukter. Idag, bland annat på grund av genetisk modifiering, mängder av gluten är många gånger större än glutenhalten som fanns tillgänglig i vetebröd för några år sedan. Som ett resultat av försök att immunisera kornet och göra det till en växt som producerar större korn har mängden gluten i mjöl under de senaste decennierna ökat dramatiskt.

Var kan man hitta gluten?

Gluten finns i spannmål som vete, råg och korn samt de flesta gryn som mannagryn och couscous. Gluten finns i alla produkter baserade på spannmål som pasta, bröd, kakor, ströbröd, bakpulver och även öl.

Är det svårt att undvika gluten?

Gluten kan förekomma i vilken produkt som helst. Även i detta till synes glutenfria, popcorn, gelé, majonnäs, ketchup, sylt eller yoghurt kan finnas spår av gluten. Om du använder glutenfri diet själv eller planerar att ta emot gäst som glutenintolerant, bör du läsa varje etikett på produkter som du hade tänkt använda i köket. Alla allergener enligt lagen ska märkas på ett särskilt sätt – med stora bokstäver, understrukna, eller placerade på en färgad bakgrund.

Glutenintoleranta människor och personer med celiaki reagerar olika och beroende på gluten koncentration. Även små mängder kan orsaka ont och magknip. Därför är det viktigt att även undvika kontamination av mat genom att använda rena brädor, kokkärl och bestick.

spannmal och gluten

 Känner du dig trött eller har du problem med magen?

Om du känner dig trött eller har ständigt ont i magen efter du ätit borde du besöka läkare och kolla upp det. Du kanske har glutenallergi eller celiaki som det också kallas. Symptomen är många och olika och kan varieras från person till person. Det är inte så lätt att bekräfta glutenintolerans. Det klassiska är ont i magen, diarré, viktminskning och dåliga järnvärden. Vissa personer kan vara depressiva, ha ledvärk eller tandskador. Undersökning börjar med blodprov och kan sluta med gastroskopi för att bekräfta förändringar i tarmen. En inflammerad tarm kan inte ta upp näring som den ska, därifrån kommer viktnedgång och brist på järn.

brod

10 tecknen som kan tyda på glutenallergi

  1. Ont i magen följd av diarré, förstoppningar och gaser i mager
  2. Blåsor i munnen och sveda på tungan
  3. Viktminskning – skadad tarm tar inte upp näring lika effektivt som frisk tarm.
  4. Ont i skelett – dåligt med näring leder till benskörhet. Benskörhet kan orsaka värk i skelettet.
  5. Trötthet och nedstämdhet – glutenallergi gör att man känner sig kraftlös och mycket trött. Vissa personer kan drabbas av depression.
  6. Illamående är en vanlig symtom. Det kan förekomma kräkningar och brist på aptit.
  7. Glutenallergi kan orsaka infertilitet både hos kvinnor och män.
  8. Det kan förekomma hudutslag som kliande blåsor på knä, armbågar eller skinkor.
  9. Vitamin och järnbrist p.g.a. dåligt näringsupptag.
  10. Glutenintolerans kan leda till laktosintolerant. Inflammerad tarm har svårt att bryta ner laktos.

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Leave A Comment