Goda baguetter bakade på fördeg

Fantastiskt goda baguetter bakade på fördeg. Fördegen här är en förenklad surdeg som kallas  för poolish och är gjord på jäst,vatten och vete . Den fick stå några timmar i värme för att få till sig de fina egenskaper som surdeg har.

Ingredienser:

Fördeg:

 • 5 g  färsk jäst
 • 3 dl kallt vatten
 • 5 dl vetemjöl
Till bröddeg:
 • 15 g färsk jäst
 • 3 dl kallt vatten
 • fördeg
 • 1 msk strösocker
 • 8-9 dl vetemjöl

Utförande:

 • Gör fördeg genom att smula jästen i en bunke och lösa upp den med vatten och röra med mjöl. Fördeg  ska ha konsistens liknande gräddfil.
 • Låt fördegen jäsa täkt med plastfolie,  minst 4 timmar i rumstemperatur eller över natt i kylen.
 • Rör ingredienserna till bröddeg och blanda i fördeg. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 1 timme.
 • Dela degen i 4 bitar , cirka 410 g per bit och forma till baguetterna. Knåda inte mer degen!
 • Låt jäsa baguetterna i 1 timme.
 • Grädda baguetterna i 250ºC, cirka 10 minuter och 10 minuter till i 200ºC.

 Jag blev så otroligt nöjd med dessa ”pseudo ” surdegsbaguetter. De blev sega, saftiga och krispiga på ytan. Jag blev inspirerad av Leila men bytte vete specjal mot vetemjöl, för att det tog slut. Jag bakar mycket bröd och kakor på sistone och måste fylla snart på förrådet.

Baguettedegen är så perfekt att även kalljäsa över natt och baka följande dag. Jag tycker också att det roligt baka i baguettebakplåt, dock kostar den en hel del (249  kr).

Kanske jag ska ha någon baktävling med en baguetteplåt i vinstpotten. Ska höra mig  om någon vill bidra men en eller några exemplarer.

Hembakade, sega och mycket krispiga surdegsbaguetterna blev goda baguetter fyllda med smaskiga bitar av långstekt fläskkarrè som jag  tålmodigt stekte igår.

Med lite crème fraiche, några tomatklyftor, isbergsallad och persiljebladen fick hela gänget varsin baguette. Det vattnas i munnen ner  jag bara ser på bilden bredvid.

Comments
8 Responses to “Goda baguetter bakade på fördeg”
 1. Emmy skriver:

  Jag har testat flera recept på fusk-surdegsbröd som alla blivit toppen. Du kanske läste mitt inlägg om detta efter att jag blivit lite uppretad på KronJäst surdegsburkar. Finns smidigare och billigare genvägar till surdegsbröd. Dina baguetter ser fantastiskt goda ut!

  • pralin skriver:

   Jag tycker också att surdegen är för dyr, när det så mycket billigare och lätt att göra själv. Min hemgjord surdeg är 3 år gammal nu. Med att göra fördeg eller kalljäsa för man också gott bröd. Instämmer med dig i 100%.

 2. Så fina dina bröd ser ut. Instämmer också i vad ni tycker om surdeg (vilket du också läste inne hos mig). Glad Påsk önskar jag dig!

 3. pralin skriver:

  Tack Amy ! Glad Påsk till dig också!

 4. Karin L skriver:

  Har bakat dom och det var jättelätt och goda blev dom. Men när jag läste receptet så tyckte jag att det saknades salt??? Så jag tog i salt, dock inte tillräckligt tyckte jag. Men ska det vara något salt i dom? Har du bara glömt det? Eller ska de vara ”salt-lösa”?

  • Karin L skriver:

   Förresten! Glömde berätta att jag gjorde fördegen på fullkornsvetemjöl och det blev superbra. Samt att jag använde mig av torrjäst då det bara finns det här i Thailand! Tack för bra, enkelt och gott bröd!

  • pralin skriver:

   Salt finns med i ingredienser och även i beskrivningen. Jag hade 1,5 tsk och tyckte att det räckte för mig.

Leave A Comment