Goda vaniljscones

recept vaniljsconesIgår gjorde jag vansinnigt goda vaniljscones som blev så fluffiga och mjuka att vi kunde inte få nog av dem. Helt klart bästa scones recept!

Men hur egentligen kan man få scones så fluffiga? Ja, det finns några enkla knep. Först mjölet ska vara luftigt och det kan man åstadkomma genom att sikta mjölet. Sedan scones ska inte knådas! Man bara rör samman alla ingredienser med fingrarna. En annan sak att tänka på är att göra lagom stora scones. Små scones orkar lyfta bättre, hinner bli genomgräddade och gyllene på kanterna. Om man följer dessa enkla knep blir scones alltid fluffiga.

Scones smakar best när de är nygräddade, med färskost och sylt. Frukostera med scones, det bästa jag vet!

 Vaniljscones

Ingredienser:

till 10 scones

320 g vetespecjal

200 g smör, kallt

4 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

125 ml gräddmjölk

½ tsk salt

1 msk mjölk att pensla scones

scones frukost

Sätt ugnen på varmluft och 225ºC. Har du ugn utan varmluftsvärme öka temperaturen till 250ºC. Blanda de torra ingredienserna. Tärna smöret och blanda samman med de torra ingredienserna till en grynig massa med fingrarna. Platta ut degen till cirka  2 cm tjocklek och skär 10 stycken rundeller om 6 cm i diamtern. Lägg scones på en bakplåt beklädd med bakpapper.  Baka scones i 225°C varmluftsugn i cirka 10 min.

Leave A Comment