Gotländsk saffranspannkaka

saffranspannkakaJag gillar främja traditioner och inte minst svenska mattraditioner som jag lär mig hela tiden och uppskattar mycket! Jag invandrade till Sverige för snart 25 år sedan och upptäcker hela tiden nya maträtter i det svenska köket som jag vill testa. Maten  har stor social- och kulturell betydelse för mig och jag tror även för andra människor. Maten hör tätt samman med ursprung, sociala förbindelse och trygghet. Jag känner mig hur trygg som helst att prova matrecept från andra kök och inte mindre ett svensk kök. Tycker faktiskt att det är skönt att laga mat ”på svenska”. Enkla råvaror, lätt att göra och otroligt gott!

Imorse provade ännu svensk och kungligt god klassiker, nämligen gotländsk saffranspannkaka. Som jag läste någonstans en  tvättäkta gotländsk saffranspannkaka består av fjorton ingredienser, sju från ön och sju från fjärran. Mycket god julig efterrätt som jag serverade med en klick vispgrädde och några hallon. Här kommer mitt recept

Götländsk saffranskaka

till bakform om 15 cm x 20 cm

4-5 portioner

1 ½ dl risgröt

3 dl vatten

1 dl vispgrädde + 2 dl vispgrädde att vispa och servera med

5 dl mjölk

1 tsk socker

salt efter smak

100 g flagad mandel, spara 2 msk att strö på

2 bittermandel, skållade och hackade

0,5 g saffran, malen + några trådar

1 tsk nystött kardemumma

en nypa kanel

4 msk honung, hos mig polsk ljunghonung

3 ägg

recept saffranspannkaka

Koka ris med vatten i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan  mjölk, grädde , socker, salt och saffran. Koka upp risgröten och sedan sänkt värme och låt det koka långsamt i 10 minuter. Ta kastrullen från värme och blanda i gröten madlar, kardemumma, kanel och honung. Efter att detta är gjord blir blandningen svalare och ägg kan blandas i. Smörj bakformen och häll smeten i. Garnera med resterande mandlar och baka saffranspannkaka i 200ºC varmluftsugn cirka 15 minuter. Saffranspannkaka ska vara gyllene på utan men ändå saftig och mjuk inuti. Servera saffranspannkaka med en klick grädde och några bär.

Leave A Comment