Gratinerad gös med färsk basilika och parmesanost

Jag försöker utöka mina vyer vad gäller matlagningen, där fisk står i centrum. Här hemma gillar vi mycket grillad lax och panerad fisk av alla slags.

För mig spela ingen roll i vilken form jag äter fisk. Min man älskar fisk och kan äta den sju dagar i veckan. Inte konstigt, när han är uppvuxen vid Kaspijska havet. Men, ja det finns ett men, min käraste gillar inte  kokt fisk.

Dagens lunch blev  gratinerad gös med färsk basilika och parmesanost och jag vet att gratinerad fisk gillar han som är enligt mig på gränsen till kokt fisk. Det gäller att vänja sig långsamt. Han gillar polsk sill nu, så det finns hopp!

Ingredienser:

 • 600 gösfilè
 • 1 msk citronsaft
 • 3 dl matlagningsgrädde
 • 1 dl  parmesanost, finriven
 • 2 vitlöksklyftor, pressad
 • 1 näve basilikablad
 • salt och svartpeppar
 • 1 msk olivolja
 • 1 msk smör
 • 1 msk vetemjöl
 • ½ dl pinjenötter

Utförande:

 • Börja med att bryna mjöl i torr stekpanna. Tillsätt smör och sedan vispa in grädde.
 • Hacka basilika grovt och blanda med grädde och vitlök.
 • Lägg fiskfiléerna i en smord form, smaksätt med salt, svartpeppar och citronsaft, bred på basilikaröran.
 • Strö över parmesanost och pinjenötter
 • Stek fisken i 220ºC i 20 minuter.
Servera fisken med pressad,kokt  potatis och annat tillbehör.

 

Comments
One Response to “Gratinerad gös med färsk basilika och parmesanost”
 1. Spenat, fisk och parmesan- it’s a marriage!

Leave A Comment