Grillad zucchinisallad med nötter och fårost

grillad zucchiniHej, hej! Nu är jag tillbaka från semester med massa inspirationer i bagaget. För det mesta vi reste genom södra Polen i berget, besökte många fina ställe men om det får ni veta snart. Idag förstås handlar det om mat, grillad zucchini och härligt vin från Pasqua.

Zucchini är en grönsak som jag odlade på min balkong förra året med blandad lycka. I år nöjer mig med köpt zucchini  eller den som jag får från snälla kompisar. Jag använder zucchini flitigt i min matlagning. Säsongens hit blev grillad zucchinisallad som varvas med nötter, chili eller fårost. Brukar använda alla sorters zucchini men nöjer mig med grön zucchini för det mesta. Grillad zucchinisallad är det enklaste och godaste sallad som man kan jag göra utav det populära grönsaker. Man behöver grilla skivad zucchini och sedan marinera i vinäger baserad sås. Hur gott som helst!

pasqua_rott

pasqua vin

Till grillad zucchinisallad rekommenderar jag gott vin från Pasgua. Jag älskar rött vin till grillat och tror mig detta passar utmärkt med grillad zucchini.Vinet har härligt doft och är mjukt och fruktigt i smaken. En av de elementarare vin från Pasqua. Perfekt med grönsaker såväl kött.

grillad zucchinisallad_1

Grillad zucchinisallad

Ingredienser:

till 4 personer

2 gröna zucchini

100 g fårost

4 msk rostade nötter, blandade

4 msk olivolja

2 msk citronsaft

2 msk äppelvinäger

1 msk honung

1 msk hackade färska örter, timjan, oregano

svart peppar att smaka av

en nypa flingsalt

50 g salladblad, blandade

grillad zucchinisallad

Skiva zucchini tunt och grilla på öppen grill eller i en grillpanna. Blanda olivolja, vinäger, citronsaft, honung och örter till en dressing. Smaka av med flingsalt. Ta en liten rektangulär skål och häll i lite dressing, smeta över botten och täck med några skivor varm zucchini. Droppa över dressingen och fortsätt tills du marinerar hela zucchini. Låt dra i en timme eller övernatten. Varva salladen på en rund fat. Lägg på marinerade zucchiniskivor och smula över fårosten. Rosta nötter. Jag hade i hasselnötter och mandel. Hacka nötterna och strö på salladen.

rott pasqua_vin

Servera salladen med ett glas rött Pasqua Valpolicella Ripasso. Vinet har kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, tobak, korinter, kanel och lakrits och smakar underbart!

Leave A Comment