Grönsaker i vittvinssås under potatistäcke

by pralin

Igår såg jag inslaget på teve hur danska mataffärer slänger fortfarande ätbar mat. Det var en tjej som på grund av sin övertygelse och respekt för mat brukade besöka soppcontainer och plocka fram riktigt bra mat. Det här är bara vansinnigt! Hur kan man göra så?

En gång hos  Netto ville jag köpa ett stor paket något köttbit. Vid kassan upptäckte jag att datumet bäst före var dagens. Jag försökte förhandla med kassörskan och få köttet för halva priset. Nej, så hon , vi får inte göra så och slängde köttet i korgen. Jag ser  ingen logik i sådant handlande. Alla kan grundläggande ekonomi och känner ju till principen att det är bättre tjäna lite, få pengar tillbaka i alla fall, än ingenting. Vilket slöseri alltså!

Dagens maträtt är en mat gjord på matrester som jag hade från gårdagens middag. Jag slänger ingen mat .Det är solklart! Till att börja med så hade jag potatismos kvar . Jag hade även rester av blomkål, broccoli och några sista brytbönor i frysen. Till såsen använde jag sista glas vittvin som stod i kylen. För lite för att dela med min man, men tillräckligt för att smaksätta den vita bechamelsåsen.

 

Recept till grönsaker i vittvinssås under potatistäcke

Ingredienser:

5 portioner

 • potatismos av 800 g potatis
 • 1 broccoli bukett
 • 1 bit blomkål
 • 100 brytbönor
 • 5 champinjoner
 • 2 msk färsk salvia ( jag hade fryst från min egen odling)
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 msk smör
 • 1½ dl vittvin, torrt
 • 1½ dl mjölk
 • 1 dl riven parmesan

Utförande:

 • Dela blomkål och broccoli i mindre buketter och förvälla i lätt saltat vatten tillsammans med brytbönor.
 • Bryn mjölet i en torr stekpanna. Tillsätt smör och låt det fräsa en stund. Häll i mjölken och vittvinet under omrörning. Vispa hela tiden tills såsen är slätt och börjar tjockna.
 • Smaka av med salt, svartpeppar och hackad färsk salvia.
 • Lägg grönsaker i såsen och blanda väl.
 • Vispa potatismos med parmesan. Spara en matsked parmesan. Smöra en djup pajform och häll i grönsaker. Bred potatismoset ovanpå och strö över resten av parmesan.
 • Grädda i 200ºC varmluftsugn i 15 minuter eller tills potatistäcket är gyllengult.

Denna gratinerade grönsaker passar jättebra  till köttbiten såväl fisken och du slipper laga extra sås.

You may also like

Leave a Comment