Grova frukostbullar med solrosfrö

grova frukostbullarGrova frukostbullar med solrosfrö är mina favorit frallor. Egentligen bakar jag bullar minst en gång per vecka utan något recept ens. Sådana är grova bullar idag, men jag inser som matbloggare måste jag skriva ett recept också…he, he…När man väl lär sig hur bröddegen ska kännas efter bearbetning då kan man baka bröd utan recept.

Men även bakar man  enligt brödrecept kan mängder mjöl eller vatten variera. Det beror helt enkelt på mjöl. Byter du varumärke kan vissa sig att det nya mjölet kanske suger mer eller mindre vatten. Därför ar det smart att börja med mindre vatten och öka vid behov. Så gör jag fortfarande när jag bakar bröd.

frukostbullar_recept

Att baka bröd är inte svårt. Man lär sig förr eller senare. Viljan att baka eget bröd ska vara ens styrka. Själv tröttnade flera gånger och var nära att ge upp…Men till sist började det fungera. Så jobba på och baka när du har tillfälle. Träning ger färdighet. Börja med receptet till grova frukostbullar.

 

Grova frukostbullar

Ingredienser:

till 16 bullar

10 ¾ dl / 750 g vetemjöl

4 dl / 250 g rågmjöl, grovt

8 dl kallt vatten

50 g färsk jäst

150 g solroskärnor + 2 msk att strö på

1 msk salt

1 äggvita

grova bullar

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl. Knåda till en deg. Det brukar jag göra med hjälp av min kitchen aid och då använder jag brödkrok. Arbeta bröddegen i 10 minuter och tillsätt salt och solroskärnor. Knåda i 5 minuter till. Degen ska vara lite klibig men släppa vid sidorna. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter. Ta ut degen på en köksbänk och vik några gånger. Låt villa i 10 minuter, dela degen och forma till bullar. Lägg bullarna på bakplåt med bakpapper på. Pensla med äggvita och strö solroskärnor på. Täck med folie och låt jäsa igen, den här gången 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC varmluft (utan varmluft 15 grader mer). Grädda bullarna i 10 minuter, sedan sänkt temperaturen till 200ºC. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt bullarna svalna på gallret. Frukostbullarna går utmärkt att frysa.

 

Leave A Comment