Gurkmeja-varför är bra äta gurkmeja

gurkmeja kryddaJag har använd gurkmeja flitigt i mitt kök innan jag fick veta vilka medicinska egenskaper har det välkända, guldfärgade pulvret. Gurkmeja innehåller aktiv substans curcumin som visar sig ha antiinflammatoriska egenskaper och verkar antioxiderande. Gurkmeja är  lätt att få tag i och är billig också. Pulvret är helt ofarligt även i stora mängder. Jag och min familj äter ofta mat tillagad med gurkmeja men det här är en droppe i havet jämfört med  en genomsnittlig indier som äter 80–200 milligram gurkmeja per dag.

I Sverige är gurkmeja, kanske omedveten konsumerat av curryälskare. Curryblandningen tackar gurkmeja för dess gula färg.

Hälsoegenskaper

Gurkmejas främsta egenskap är att den är en kraftfull antioxidant. Antioxidativa substanser skyddar oss från s.k. fria radikaler i form av instabila syremolekyler som tenderar ha skadlig verkan på celler och dess innehåll.

Gurkmejan motverkar inflammation . De flesta moderna sjukdomar som reumatism, alhzeimer och  diabetes är ju inflammatoriska. I olika djurförsök har visat sig att curcumin hämmar signalöverföring vid inflammatoriska processer så att inflammationsproteinet cox-2 bildas inte.

En matsked

Börja äta gurkmeja som vanligt vitamin eller mineral tillskott redan idag. Enligt forskningen rekommenderas en rågad matsked per dag. I världen pågår flera kliniska studier som bland annat kan påvisa att det aktiva ämne curcumin i gurkmeja kan bromsa tillväxten av flera elakartade tumörer som hudcancer, prostatacancer, bröstcancer och lungcancer.

Min pakistanska väninna Amira berättar att pakistanier och indier brukar gnugga gurkmeja pulvret på olika sår för att förebygga infektion och påskynda läkningsprocesser. Jag har faktiskt testad det på min sons skrapsår och myggbet. Lite gul var han men inget sveda och såren läkte snabbt.

SparaSpara

Comments
4 Responses to “Gurkmeja-varför är bra äta gurkmeja”
  1. Gurkmeja is da thing, i indisk matlagning har vi det i många olika rätter!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] måste den  puttra långsamt på spisens lägsta värme så att smakerna  från olika kryddor som gurkmeja och spiskummin “gifter sig med varandra”.  Det gäller främst köttgrytor men även […]Leave A Comment