Härliga dagar i Poznan

Rådhuset på det gamla torget ( Stary Rynek) i Poznan

Det var härligt att besöka Poznan igen. Jag studerade faktiskt i Poznan för länge sedan, men Poznan från den tiden kan inte jämföras som den är nu. Vilken metamorfos har den genomgått under alla dessa 22 år . Jag har mina favorit ställen i Poznan. Även den här gången besökte jag det gamla torget som man kommer på genom  små gator från alla håll. Där i mitten står det gamla rådhuset, där folk brukar gifta sig.

Pregierz var platsen där fäste man och piskade de som trotsade lagen

På den forna tiden fans ett ställe framför rådhus som heter pregierz. Där brukade man  fästa människor som trotsade lagen för att straffa de med piska. Grymma förhållande var då, dock kan man träffa på skojiga ungdomar som imiterar rättvisans gång från den tiden.

Chatka babuni erbjuder dumplings av olika slag

För mig besök i Poznan var också en kulinarisk resa genom tiderna. Den gamla torget är belägrat med restauranger, barer och cafèer av alla slag.

hemlagad ister med saltgurka symboliserar det polska köket

Liten brödbit tillsammans med hemlagad ister

Här hittar du genuin polsk mat. Kött, rökta korvar, hemlagad ister med saltgurka dominerar men även en del vegetariska rätter som bland annat polska dumplings är mycket populära bland flertal turister.

Jag har hittat nytt ställe som heter Chatka babuni ( Mormors hus) där serveras polska dumplings i alla , möjliga kombinationer. Här för du njuta av dumplings kokade i vattnet, men även bakade i ugnen.

Smaskiga polska dumplings

Till förrätt fick vi smaka på deras hemlagad ister som är smält grisfett, smaksätt med kryddor och örter och som vanligtvis serveras med saltgurka som är inte riktigt klar än och kallas därför ogorki malosolne ( för lite saltade gurkor).

Det var evighet jag åt polsk ister, rena LCHF maträtt om man avstår från brödet. Jag kunde dock inte motstå det polska, goda brödet.

Pierogi serveras i portioner av 5 eller 9 stycken

Till huvudrätt ville jag testa dumplings eller pierogi som de heter på polska. Jag beställde både pierogi kokade i vatten och bakade. Man kan faktiskt kombinera sin egen tallrik och välja pierogi med olika smaker.

Dumplings från ugnen med vitlökssås

Jag testade vegetarisk variant med röda linser, samt dumplings  fyllda med kött som kycklinglever och kryddig biff. Vid sidan om fick jag en god sås att doppa dumplings i. Jag valde vitlökssås och god öl för att skölja maten med.

Maten smakade utsökt! Det behöver jag inte nämna. Jag kan verkligen rekommendera stället för er om ni någon gång besöker Poznan.

Vill ni storhandla i Poznan då måste ni göra det i Stary Browar  ( Gamla Bryggeriet). Det var faktiskt ett bryggeri här en gång, en historisk byggnad som fick rejält ansiktslyft och blev en plats för många shop, barer och  restaranger.

Stary Browar I Poznan- utsidan

Stary browar inne-shopping centrum

Hoppas ni är fortfarande med, men det här var i stort korthet av det som jag ville dela med er. Jag önskar er fortsatt trevlig sommar!

 

SparaSpara

Comments
5 Responses to “Härliga dagar i Poznan”
 1. Härlig dagar verkligen. Önskar dig en fortsatt fin sommar!

 2. Ingrid skriver:

  Tack för att du tittade in hos mig :-).
  Nu ska jag läsa lite hos dig.

  Hälsningar
  Ingrid

 3. Agnieszka skriver:

  Dzień dobry!
  Nice to see, that somebody loves Poznań and our polish pierogi as same as me :)

Leave A Comment