Healthy bowl – den nya hälsosamma trenden

hälsosam boll ketoHealthy bowl! Vem hörde inte om den nya hälsosamma trenden. Healthy bowl kan innehålla vad som helst och min healthy bowl är även lchf bowl, utan tvekan hälsosam. Syfte med healthy bowl är att få en utsökt  och näringsrik måltid som är rik i fettsyror, proteiner, vitaminer och mineraler. Om det möjligt väldigt ska den innehålla lite kolhydrater som huvudsakligen består av grönsaker som grönkål, blomkål eller spenat. Denna mat serveras vanligtvis i en skål. Den kan bli en nyttig frukost, lunch eller middag.

healthybowl gurkmeja

Jag är stor fan av lchf diet och idag vill dela med mig en annorlunda lchf recept till healthy bowl som är mandelmjölk smaksätt med gurkmeja och chai och serveras med lchf nötig granola. Ni har säkert hört mycket om närings och hälsosamma effekter som gurkmeja har. En matsked gurkmeja om dag kan gör mycket skillnad för hälsan. Gurkmeja är ganska neutral i smaken som gör att man kan ha denna krydda i alla möjliga maträtter inte minst blanda med mandelmjölk till en gulfärgat dryck. Jag gick lite längre och valde att testa gurkmejmjölk med chai och granola. Det är en enkelt frukost healthy bowl som jag brukar ha till jobbet och frästa mina arbetskollegor. Chai med mjölk dricker britter och även indier och pakistanier. Här ändrade jag endast komjölk till mandelmjölk. Det passar att tillreda denna frukost med kokosmjölk också. Utom gurkmeja och chai som är i sig mycket aromatiskt te smaksatte jag mandelmjölken med kanel och torkade rosenblad.

Näringsinnehåll i healthy bowl

Gurkmeja – har naturliga antiinflammatoriska effekter och är 5 gånger starkare antioxidant än C vitamin. Näringstäthet är mycket stort  och man får i sig mycket av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror samt bra med fiber. Visserligen gurkmeja innehåller mycket kolhydrater men i små doser påverkar det inte blodsocker.

Chai – innehåller antiinflammatoriska och  antioxidativa ämne. Ökar metabolism tack vare svartpeppar, ingefära och kanel.

Mandelmjölk  – rik i hälsosamma omättade fettsyror, vitaminer och mineraler. Fri från laktos och  animaliska proteiner. Lågkolhydratinnehållet.

Nötter – de bästa nötter för lchf är pekannötter, paranötter, makadamia, hasselnötter, valnötter och jordnötter som innehåller minst kolhydrater. Annars nötter är en bra källa till naturligt fett, många mineraler och bioaktiva ämne.

mandelmjölk med gurkmeja

Mandelmjölk med gurkmeja, chai och granola

till 2 personer

Ingredienser:

4 dl mandelmjölk, osötad

1 msk fibersirap

1 msk torkad gurkmeja

1 tsk kanel

2 chai påsar

1 msk mandelmjöl

1 äggula

2 msk lchf granola utav nötter

Koka mandelmjölk och doppa i chaipåsar. Låt dra i 3 minuter. Ta ut chaipåsarna och rör i den fortfarande varma mandelmjölken äggula blandad med mandelmjöl. Smaksätt med gurkmeja, fiversirap  och kanel. Servera med nötig granola.

 

 

 

Leave A Comment