Rostas marinerat i rött vin

helstekt rostas receptIdag vill dela recept till helstekt rostas. Den möra rostas är jättegod att marinera i rött vin innan tillagningen. Min goda marinad till rostas som är inget annat än ett väldigt mört rostbiff brukar består av vin, olivolja, vitlök, lök, rosmarin, salt och peppar. Jag valde rött vin som heter Chile con Carne. Namnet är en lek med ord. Vinet kommer från Chile och passar utmärkt till kött som på spanska betyder carne. Vill du ha ett vin som passar till kött välj Chile con Carne. Vad mer jag gillar med vinet är just att det säljs på 1,5 – liters bag – in – box motsvarande två vinflaskor. Perfekt för den lilla familjen och tar mindre plats i kylen.

Vinet passar utmärkt till rostas och även till andra rätter som pasta bolognese eller nötrullader som är baserade på rött kött. Vinet framhäver köttets smak väldigt fint. Jag marinerade köttet övernatt och vinet gjorde verkligen sitt! Köttet blev gott, perfekt rosa inuti och lätt att skära. Perfekt medium rare, 58ºC. Älskar kött tillagat på det sättet.

Rostas marinerat recept

Helstekt rostas marinerat i vin

4 -5 personer

Ingredienser:

cirka 1 kg rostas i bit

2 dl Chile con Carne

1 dl olivolja

3 vitlöksklyftor

1 rödlök

2 kvistar slet persilja

2 kvistar rosmarin

2½ tsk salt

1½ tsk svartpeppar

½ tsk cayennepeppar

2 msk smör

Tillbehör

250 g cocktailtomater

2 msk pesto

potatisgratäng

rucola

helstekt rostas middagstips recept

Skala lök och vitlök. Pressa vitlöken och blanda med kryddor, salt och olivolja. Massera sedan in blandningen i köttet. Skär löken i klyftor. Riv lite persilja. Lägg köttet i en påse med tätt förslutning tillsammans med lök, persilja och rosmarin kvistar. Häll i vinet o marinera köttet övernatt. Sätt ugnen på 125ºC. Ugnen borde vara varmt innan du lägger köttet i den. Smält smöret i en panna. Bryn köttet på båda sidor och lägg i ugnssäkert form. Tryck i termometern och stek köttet tills innetemperaturen är 58ºC. Min ugn har egen termometr som jag kan förinställa till önskad temperatur. Själva spetsen av metall och silikon så den tål värme. Det brukar ta cirka 30 minuter tills köttet blir klart. Ta ut köttet från ugnen och lägg i aluminiumfolie för att vila i 10 – 15 minuter. Sedan skär köttet i bitar. Servera köttet med potatisgratäng, cocktailtomater blandade med pesto, rucola och ett glas Chile con Carne.

 

 

Leave A Comment