Hemgjorda julgodis – apelsingelé

julig apelsingelé med kokosJag älskar hemgjorda julgodis och julpysslet. Det här är bästa tid på året! Idag tänkte jag dela med er ett recept till apelsingelé. Det är mycket enkelt att göra fruktgelé och man kan använda i princip vilken fruktsaft man vill bara att saften nypressad.

Jag smaksatte min apelsingelé med lite cointreau som verkligen höjer smaken på just apelsin. Gillar ni inte alkohol ni kan bara låta bli likören. Att koka fruktgelé liksom gräddkola behövs termometer. Köpte min kökstermometer förra året och är mycket nöjd med den.

Här valde jag att täcka min apelsingelé med kokosflingor istället för strösocker. Tycker att gelé är tillräcligt sött och dessutom kokos passar utmärkt med citrusar. Gillar ni hemgjorda julgodis testa gärna smörkola med saffran och kokos eller saffransfugde.

 

Recept till apelsingelé med cointreau

Ingredienser:

till en form om 18 cm

5 dl apelsinjuice, nypressad

4 dl socker

1 msk citronjuice

2 msk flytande glykos

7 gelatinblad

4 msk kokosflingor

apelsingelérecept

Lägg gelatinblad i kallt vatten för att svälla i 30 minuter. Häll resterande ingredienser utom kokosflingor i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Sänk temperaturen och koka apelsin – sockerlagen tills den når 120ºC. Rör då och då. När lagen har nått 120ºC lägg i gelatinblad. Kom ihåg att krama ur vattnet innan bladen smältes. Klä formen med aluminiumfolie och låt apelsingelé stelna i rumstemperatur. När gelé är fast dela den i bitar och täck med kokosflingor eller strösocker.

Leave A Comment