Höst weekend

pajrecept päronGod morgon i stugorna! Nu är jag i Stockholm igen och  snart på väg hemåt. Det var trevligt besöka sonen och hans flickvän Lisa igen. Vi umgicks hela tiden för det mesta hemma i deras nya lya i Solna. Vädret tyvärr tillätt inte göra annat, men själv var sugen bara vara och prata med min första födde. Jag lagade även god middag åt oss (vilka gäster eller hur) och inte minst bakade en päron och mandelpaj. Receptet kommer nedan.

Jag älskar att besöka Stockholm. Skulle vara roligt att flytta dit någon gång. Vi får väl se…Min semester närmar sig mot slutet och imorgon ska till jobbet. Känns faktiskt spännande att komma jobba igen och  träffa mina kollegor.

Päron och mandelpaj

Ingredienser:

till 10 bitar

pajform om 30 cm i diametern

Pajskal

225 g vetemjöl

180 g smör, saltat och kallt

90 g socker

rivet skal utav 1 citron

1 stort ägg

Pajfyllning

150 g socker

75 g smör, mjukt

3 ägg

240 g mald mandelmjöl

1tsk vaniljpulver

en nypa salt

5 päron mellanstora

Hacka den kalla smöret med mjöl, socker och rivet citronskal. Tillsätt ägget och knåda lätt degen. Lägg degen i plastpåse och stoppa i kylen i 30 minuter. Efter denna tid, rulla ut degen och kavla till en cm tjock rundel. Nagga  botten med en gaffel och förgrädda i den förvärmda ugnen vid 175 ° C i varm luft (utan varmluft 10 grader mer), cirka 10 minuter.
Vispa smör med socker och salt. Lägg ett ägg i taget, samt vaniljpulver och vispa. Slutligen, tillsätt mandel och rör i  med en sked. Bredd mandelmassa på botten. Skala päronen, ta bort kärnhuset. Tryck påron i smeten. Sätt pajen i ugnen, minska tempera till 160 ° C och grädda pajen i ca 45 minuter. Servera pajen ljum med glass.

Leave A Comment