Höstens klassiker Boeuf Bourgignon

Boeuf Bourgignon receptGrytor tillhör hösten. En av de grytor som jag brukar laga ofta och inte minst som bjudningsrätt är klassiskt franskt långkok Boeuf Bourgignon. Boeuf Bourgignon är en mustig gryta, perfekt för låta hösteftermiddagar. Idag serverade grytan med hemgjorda gnocchi. Jag hade potatisrester och tänkte att istället vanlig pressad potatis serverar jag gnocchi till denna gryta. Ett glas röttvin vid sidan gjorde denna söndagsmiddag till fullträff

Recept till långkokt Boeuf Bourgignon

Ingredienser:

till 4-5 personer

450 g högrev

1 msk smör

1 morot

1 stor gullök

10 st runda schalottenlökar

200 g champinjoner

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 ½ msk vetemjöl

1 tsk torkad timjan

2 dl röttvin, torrt

2 dl vatten

150 g bacon

1 oxköttbuljongstärning

salt och svartpeppar att smaka av

2 msk färsk timjan att strö på

fransk gryta på högrev

Dela köttet i lagom stora bitar och bryn i en het stekpanna i smör. Pudra över mjölet samt salt och svartpeppar. Skala och skiva morot, rödlök och vitlök. Tillsätt i stekpannan tillsammans med timjan och tomatpuré och fräs i 2 minuter till. Häll på vinet,  oxköttbuljongtärning löst i vatten och tillsätt lagerblad. Koka grytan på svag värme tills köttet känns mört mellan 1 ½ – 2 timmar.

Under tiden skala schalottenlökarna och rensa champinjoner. Strimla baconet och stek i stekpannan. När baconet är knaperstekt ta ut det och tillsätt lökar och hela champinjoner. När grytan är nästan klar  tillsätt bacon, lökar och champinjoner. Koka i 5 minuter till. Strö på färsk timjan innan servering.

Gnocchi

300 g potatispuré

150 g vetemjöl

1 ägg

Blanda alla ingredieser till en deg. Degen ska vara lite klibbig. Dela den i bitar och rulla till stränger som du delar nu i små bitar rullar till små runda gnocchi. Koka gnocchi i saltat vatten, cirka 3 minuter eller tills de flyter upp. Plocka gnocchi med hålslev och lägg på en tallrik fuktad med kallt vatten. Servera Boeuf Bourgignon med varma gnocchi.

Leave A Comment