Hummus recept -klassisk hummus med kikärtor

by pralin

hummus receptSå många hummus recept finns här på bloggen men jag missade klassisk hummus recept. Jag måste åtgärda mitt misstag och därför bjuder jag på en supergod hummus med kikärtor som jag med det samma bredde på nybakat bröd. Alltså smörgåsar med färsk hummus och grönsaker ordet bästa jag vet.

Hummus är en bjudningsröra som gästar ofta på mitt bord. I lördags träffade vi vänner och jag gjorde meze buffé. Gissa om jag gjorde hummus? Japp!

det bästa med hummus är att man kan förberedda den tidigare i ställa i kylen. Två eller till och med en 5 dagar kan stå hummus i kylen. Det är ganska omöjligt hos mig men så ni vet det… Till hummusröra bäst att använda ekologiska kikärtor eller köpa torra, blötlägga de och sedan koka. Jag föredrar koka egna kikärtor, en vana, en arbetsskada…Må  det hela vad du vill men jag gillar super färska varor. Dessutom är det mycket billigare att köpa torra kikärtor än kokta på burk.

hummus

Klassisk hummus är gjord på kikärtor med man kan göra den även på andra frö som pumpa. Passar bra för den som gillar inte kikärtor eller vill pröva någonting annat. Pröva gärna klassiskt recept nedan.

Klassisk hummus recept

Ingredienser:

400 g kikärtor, kokta, cirka 150 g torrvikt

2 msk tahini, Kung Markatta

2 vitlöksklyftor

1 msk koriander, hackad

3-4 msk olivolja

2 tsk spiskumminfrö

1 tsk korianderfrö

½ tsk cayennepeppar

salt att smaka av

lite krasse att garnera

hummus recept_1

Om du väljer att koka kikärtor blötlägg de först helst övernatt. Nästa dag koka kikärtor i lätt saltat vatten cirka 45 minuter. Sila av kikärtor och placera i matberedare tillsammans med samtliga ingredienser utom krasse. Mixa till en homogen röra. Känns hummus lite för tjock häll mer olivolja eller vatten. Flytta röran till en skål och garnera med krasse.

 

SparaSpara

You may also like

Leave a Comment