Indisk maträtt Dhal

indisk maträtt Dhal receptSist lagade jag middag till 12 personer med tema indisk mat. Bland olika maträtter gjorde jag dhal. Dhal är en basrätt i det indiska köket som kan serveras som vegetarisk gryta eller som gott tillbehör till grillad kyckling eller lamm.  

Min version är något mildare då valde jag röda chili istället de starkare gröna spanska peppar. Ändå, maträtten var ganska stark men de flesta gäster i dagens läge är vana vid min stark mat. Inga klagomål tillkom! Och vem kan klaga på så god mat!

Recept till indisk maträtt Dhal

Ingredienser:

5 -6 portioner

 • 2 ½ dl gröna linser
 • 4 vårlökar, ganska stora med gräslök på
 • 4 vitlöksklyftor
 • 50 g ingefära, färsk och riven
 • 1 tomat, tärnad
 • 2 tsk hel spiskummin
 • 2 röda chili, eller gröna om du gillar ännu starkare smak
 •  2 msk rapsolja
 • 8 dl vatten
 • salt och svartpeppar att smaka av
 • färsk koriander

Utförande:

 • Skiva lök och vitlök. Fräs i olja med spiskummin och riven ingefära. Tillsätt tomat och chili i halvor.Fräs en minut till.
 • Skölj linser och släng i stekpanna, häll vatten, salta och peppra och koka i 30 minuter
 • Servera med färska korianderblad.
Comments
4 Responses to “Indisk maträtt Dhal”
 1. Mums, tycker om många indiska rätter och Dhal gjorde jag ofta när jag var yngre!

 2. Dahl är verkligen Indien för mig! I vilken avkrok man än hamnade så kunde man vara säker på att få en skål dahl och ris på bordet. Ska absolut testa din variant, tack för recept!

Leave A Comment